BNM a blocat dreptul de vot pentru posesorii a 30% din acțiunile Victoriabank

dorindragutanu
Foto: Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu PC: tribuna.md

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a anunţat în cadrul conferinţei de presă de astăzi că Banca Națională a Moldovei a blocat pachetul de acțiuni a două grupe de acționari din cadrul băncii comerciale Victoriabank.

„Ieri am luat o hotărâre care arată atitudinea serioasă a BNM față de netransparența în domeniul acționarilor din sistemul bancar. Decizia vizează blocarea pachetului de control a două grupuri de acționari din cadrul băncii Victoriabank. Împreună aceștia dețin aproximativ 30% din dreptul de vot. Urmează să vedem care va fi atitudinea instituțiilor vizate. Noi am adunat suficiente probe, pentru a ajunge la concluzia că aceștia acționează fără permisiunea Băncii Naționale. Aceşti acţionari au procurat în mod coordonat şi netransparent pachete semnificative din capitalul social al Victoriabank. Conform legii instituţiilor financiare şi în special la modificările publicate în monitorul Oficial la începutul lunii aprilie 2013 aceasta este o încălcare a cadrului normativ şi va duce la blocarea dreptului de vot pentru acţionarii netransparenţi”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale.

Totodată pentru ziua de astăzi, 06 februarie 2014, este programată Adunarea Generală a acționarilor Victoriabank, în cadrul căreia se va decide dacă va fi modificat Consiliul de administrație și a Comitetul de conducere a băncii.

„Mersul adunării este problema acționarilor și a băncii. Obligația noastră este de a comunica băncii care sunt acționarii cu drept de vot și care sunt acționarii fără drept de vot, având în vedere că s-a încălcată legislația. Mingea este acum pe teritoriul corporativ”, a mai adăugat Drăguţanu.

Sursa: Bancamea.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente