Iulie 2014 – luna din care am putea călători fără vize în Europa

tanja2
Foto: Tanja Fajon și Natalia Gherman PC: UNIMEDIA

Parlamentul european va decide la începutul lunii martie dacă cetăţenii moldoveni vor circula liber în UE. Declaraţia a fost făcută de către Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon.

Potrivit oficialului, la 12 februarie subiectul va fi discutat în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Tanja Fajon a subliniat că va recomanda deputaţilor europeni să aprobe abolirea vizelor pentru cetăţeni republicii Moldova, informează Publika.

„Sunt fericită că Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a îndeplinit toate criteriile privind liberalizarea regimului de vize. Ieri am primit asigurări că autorităţile depun toate eforturile pentru a se încadra în cerinţele pentru abolirea vizelor”, a declarat Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon.

Potrivit inprofunzime.md, în acest moment, luna iulie este varianta ideală, care va deveni realitate în cazul în care autoritățile de la Chișinău se vor ține strict de agenda europeană.

După anularea regimului de vize, doar moldovenii cu pașapoarte biometrice vor putea călători în Europa. Nu oricât, ci timp de 90 de zile pe an, și nu oriunde.

De exemplu, Marea Britanie și Irlanda nu vor fi destinații deschise pentru moldoveni. Dacă încălcăm aceste condiții, Uniunea Europeană s-ar putea răzgândi și ar putea reintroduce vizele.

Premierul moldovean, Iurie Leancă, a menţionat că decizia trebuie să fie luată cât mai repede posibil având în vedere recomandările Comisiei Europene.

„În data de 12,13 februarie, în comisia specializată pentru libertate, securitate şi justiţie va fi supus votului subiectul respectiv şi ulterior va fi dezbătut şi supus votului în Parlamentul European”, a menţionat prim-ministrul, Iurie Leancă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente