Cum să calculați de câți bani aveți nevoie pentru a merge în Ucraina

383431064
Foto: PC: tsn.ua

Autorităţile ucrainene au modificat condițiile de intrare, aflare şi tranzitare a teritoriului Ucrainei, prin introducerea unor asigurări financiare pentru cetățenii străini şi apatrizi. Aceste noi reguli sunt valabile şi pentru cetățenii moldoveni.

Potrivit noilor reguli, persoana trebuie să aibă asupra sa surse financiare în mărime de 20 unităţi ale coşului minim de consum pentru o lună sau minimum 4.060 grivne ucrainene pentru o perioadă de cinci zile (echivalentul a 6360 de lei). Dovada mijloacelor financiare poate fi făcută atât în numerar, cât şi prin extras din contul bancar.

Noile reguli permit cetăţenilor ucraineni să-şi asume costurile pentru întreţinerea străinilor, printr-o invitaţie autentificată la notar.

Astfel, dacă planificați să mergeți în Ucraina pe o perioadă scurtă sau pe o durată mai îndelungată, iată formula după care se calculează suma minimă de care trebuie să dispuneți pentru a intra pe teritoriul statului vecin:

ФЗ = ((20 х Пmin) : 30) х (КД+5)

Unde:
ФЗ — suma minimă de care trebuie să dispuneți;
Пmin — minimul de existența al unei persoane în Ucraina pentru o lună (+- 1.176 grivne);
КД — numărul de zile pe care-l planificați să-l petreceți în Ucraina.
5 – la numărul planificat de zile se mai adaugă automat 5 zile.

Spre exemplu pentru 6 zile de aflare în Ucraina va trebuie să dispuneți de circa 4.704 grivne, 7 zile – 5.488 grivne, 8 zile – 6.272 grivne, 9 zile – 7.056, 10 zile 7.840 grivne etc.

Între timp, autorităţile Republicii Moldova au intervenit pe lângă cele ucrainene în vederea clarificării situaţiei create şi anulării acestor prevederi pentru cetăţenii Republicii Moldova. Subiectul în cauză a fost şi obiectul convorbirii telefonice de ieri, 28 ianuarie, a viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente