Reporterului #diez i s-a interzis accesul pe teritoriul Ucrainei

zbori_250713_1006
Foto:Punctul de trecere a frontierei Platonovo PC: Odessa-life.od.ua

Reporterul #diez, Cember Olesea, care pleca la Kiev într-o deplasare de lucru, de 2 zile, pentru a reflecta evenimentele din capitala Ucrainei, i-a fost interzis accesul pe teritoriul Ucrainei.

Incidentul a avut în această noaptea, în jurul orei 00.20. în timp ce jurnalistul nostru încerca să treacă punctul de frontieră Platonovo cu autocarul de pe ruta Chișinău-Kiev.

„Am pornit spre Kiev din Chișinău în jurul orei 21.30, cu un autocar de pe ruta Chișinău-Kiev. Ajunși la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina, 5 pasageri, care dețineau pașapoarte moldovenești, au fost rugate să părăsească autocarul pentru a fi interogați. Nu eram la prima trecere a acestui punct, dat fiind faptul că mama mea este originară din Ucraina și traversam adesea frontiera statului ucrainean pentru a merge în vizită la rude. Eram invitați pe rând într-un birou pentru a fi interogați în privința scopului călătoriei în Ucraina. Mi-a fost completată o fișă individuală cu toate detaliile necesare: scopul vizitei, câte zile planific să le petrec în Kiev, prin ce metodă o să reflect evenimentele, adresa unde o să fiu cazată, suma bănească pe care o dispun și multe alte detalii. După completarea anchetei am răspuns la aceleași întrebări, doar că de această dată, conversația a fost filmată. Între timp, un colaborator a sunat probabil unui superior, în care i-a expus cazul meu întrebându-l dacă să-mi dea voie sau nu pe teritoriul Ucrainei. Am fost rugată să aștept în hol, până se va lua o decizie privind accesul meu în statul vecin.

 

Serviciul de grăniceri care a interogat reporterul #diez
Serviciul de grăniceri care a interogat reporterul #diez

Într-un final a venit și răspunsul, care era negativ. Am intrat din nou în același birou unde mi-au fost invocate motivele îngrădirii accesului pe teritoriul Ucrainei: lipsa unei invitații din partea unei instituții de presă din Ucraina și lipsa sumei minime necesare conform hotărârii Cabinetului de miniștri nr.884 din 4 decembrie 2013 privind dovada financiară suficientă pentru străinii care vizitează Ucraina, conform căreia pentru două zile de aflare în statul vecin urma să am asupra mea suma de 5.488 grivne.

Am fost informată ca această interdicție se răsfrânge doar asupra acestei vizite în scop de lucru, iar ulterior nu voi avea probleme dacă o voi face în scopuri personale. De rând cu mine, le-a mai fost refuzat accesul altor 3 persoane, din motivul insuficienței de bani pentru aflarea pe teritoriul statului vecin.

Am fost apoi urcată de poliția de frontieră într-un autocar cu care am ajuns la Chișinău”, a declarat reporterul #diez, Cember Olesea.

Redacția #diez regretă acțiunile autorităților Ucrainene care au dus la îngrădirea informării cititorilor #diez asupra evenimentelor din Kiev.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente