Studiu: Numărul fumătorilor în lume ajunge la un miliard

how-smoking-affects-fertility
Foto: Date despre sporirea fumatului PC: conceiveeasy.com

Numărul fumătorilor este în creștere, chiar dacă în lume se duc campanii sociale de sănătate împotriva fumatului. Un nou studiu realizat de americani demonstrează acest fapt.

În 2012, 967 de milioane de oameni din 187 de ţări din toată lumea fumau zilnic, spre deosebire de 721 de milioane în 1980. Cercetătorii spun că această evoluţie este legată de creşterea populaţiei mondiale. În ultimii 50 de ani populaţia globului s-a dublat, iar acum sunt mai mulţi oameni care pot alege să fumeze sau nu, informează bbc.co.uk

Privind din altă parte, procentul de fumători din populaţia globală a scăzut însă. Aproximativ 3 din 10 bărbaţi (31%) şi una din 20 de femei (6%) fumează zilnic în prezent, spre deosebire de 41% dintre bărbaţi şi 10% dintre femei în 1980.

Statisticile arată că în mai multe ţări precum Bangladesh, China şi Rusia, numărul fumătorilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Cele mai mari rate ale fumatului se înregistrează însă în ţările în curs de dezvoltare, potrivit raportului întocmit de un institut al Universităţii din Washington (SUA).

#Unde se fumează mai mult?

Ţara cu cea mai mare proporţie de fumători este Timorul de Est (Asia), unde 61% dintre locuitori fumează. Este urmată de Indonezia, Republica Kiribati (o ţară insulară în Oceanul Pacific), Armenia şi Papua Noua Guinee. Cea mai mică rată se întâlneşte pe insulele Antigua şi  Barbuda din estul Mării Caraibelor (5%). La acelaşi capăt la clasamentului se găsesc şi Nigeria, Etiopia şi Ghana.

Specialiştii apreciază că cele mai mari probleme de sănătate din pricina fumatului le pot avea locuitorii din ţările cu o rată mare a fumatului şi cu un mare consum de ţigarete, precum Grecia, Irlanda, Italia și Japonia, urmate de China, Kuweit, Filipine, Rusia, Elveția și Uruguay.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente