Circa 70 la sută din instituțiile publice din țară nu dispun de rampe de acces

646×404
Foto: PC: adevarul.ro

Circa 70 la sută din instituțiile publice și clădirile de menire socială din țară nu dispun de rampe de acces pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități.

Specialiștii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) au analizat situația din localitățile țării la acest capitol și au stabilit că din 5.137 de instituții publice verificate, 3.440 nu dispun de rampe de acces, iar cele existente nu corespund normativelor în construcții și nu respectă necesitățile persoanelor în dificultate.

Amintim că, în luna august 2013 a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 599 cu privire la aprobarea Planului de acţiuni privind implementarea măsurilor de asigurare a accesibilității persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială. În acest sens, în lunile octombrie și noiembrie 2013, MDRC a desfășurat 3 seminare tematice în cadrul cărora arhitecții, proiectanții și verificatorii de proiecte din raioanele, orașele și municipiile țării au fost instruiți și li s-au prezentat modalități de soluționare a problemei vizate. De asemenea, aceștia au fost atenționați că vor fi sancționați dacă vor încălca normativele în construcții în acest sens.

Totodată, reprezentanții MDRC au colaborat cu reprezentanții autorităților publice locale pentru a obține informația privind dotarea instituțiilor publice cu rampe de acces. Astfel, APL -urile din 26 raioane, 31 orașe-reședință, UTA Găgăuzia și 2 orașe municipii au prezentat informatia necesară, iar autoritățile locale din unele raioane au prezentat informația doar din orașele de reședință.

Oficialii MDRC au comunicat că vor continua să coopereze cu autoritățile locale pentru a reuși să doteze cu rampe de acces toate instituțiile publice și obiectele de menire socială (farmacii, biserici, centre medicale, etc.).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente