10 cele mai influente partide din Moldova

stejar (1)
Foto: PLDM s-a clasat pe prima poziție

Politicon a publicat lista a 10 celor mai influente partide în anul 2013.

La realizarea TOP 10 cele mai influente partide politice ale anului 2013 au participat 32 experți. Fiecare din ei a apreciat partidele politice din lista prezentată, cu o notă de la 1 la 10. Criteriile obligatorii de apreciere sunt următoarele:

Influența reală asupra procesului politic din Republica Moldova;

Prestația publică și prezența în spațiul informațional;

Activismul organizațiilor teritoriale ale partidului;

Capacitatea liderilor partidelor de a fi locomotive electorale pentru propriul partid.

La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepția lui subiectivă asupra performanței partidelor.

#10 Partidul Social Democrat, PSD încearcă să compenseze lipsa unei prezențe masive în spațiul public, prin acțiuni singulare de PR ale liderilor săi.

Emblema Partidului Social Democrat din Moldova
Emblema Partidului Social Democrat din Moldova

#9 Partidul Popular din Republica Moldova,  PPRM folosește aceeași tactică ca și PSD, O asemenea tactică permite acestor partide să-și păstreze vizibilitatea publică, însă, cu siguranță, nu le garantează succesul electoral.

PPRM s-a plasat pe a 9 poziție
PPRM s-a plasat pe a 9 poziție

#8 Partidul Național Liberal, PNL este partidul unui singur mesaj – unirea cu România. Cu toate eforturile depuse de acest partid, ideea unionismului în Republica Moldova nu captează un număr suficient de alegători pentru a trece în Parlament.

Partidul Național Liberal
Partidul Național Liberal

#7 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM prin politicile și mesajele sale, pare a fi tot mai mult o clonă politică palidă a PCRM.

PC: tribuna.md
PC: tribuna.md

#6 Mișcarea Populară Antimafie, MPA teoretic, ar putea să intre în parlament la apropiatele alegeri parlamentare. Însă MPA ar trebui să depună o muncă enormă.

Mișcarea Antimafia este condusă de Sergiu Mocanu
Mișcarea Antimafie este condusă de Sergiu Mocanu

#5 Partidul Liberal Reformator, problema principală a liberal-reformatorilor constă în identificarea unui lider politic carismatic, care ar putea să asigure partidului un salt calitativ în atragerea electoratului. În mediile analitice se vorbește foarte mult despre Ion Sturza.

Partidul Liberal Reformator s-a format din scindarea Partidului Liberal
Partidul Liberal Reformator s-a format din scindarea Partidului Liberal

#4 Partidul Liberal, PL a trecut și continuă să treacă prin fenomenul unei dezbinări politice, politica nechibzuită a liderului său a dus la faptul că PL a ieșit din actul guvernării și a nimerit în opoziție.

Logo-ul Partidului Liberal
Logo-ul Partidului Liberal

#3 Partidul Democrat din Moldova, PDM este un partid care se autointitulează de centru-stânga, dar care participă la o guvernare de centru-dreapta. Este cel de-al doilea partid ca mărime din axul guvernării.

Partidul Democrat din Moldova
Partidul Democrat din Moldova

#2 Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, PCRM este principalul și cel mai influent partid de opoziție. PCRM are cea mai numeroasă fracțiune parlamentară, însă comuniștii nu sunt capabili să concureze la capitolul influență cu liberal-democrații.

Partidul Comunist din Moldova
Partidul Comunist din Moldova

#1 Partidul Liberal Democrat din Moldova, în calitate de principal partid din guvernare, PLDM deține confortabil întâietatea printre partidele politice din Republica Moldova. Influența politică a PLDM se explică, prin faptul că liberal-democrații dețin conducerea guvernului, și au cei mai mulți miniștri.

Partidul Liberal Democrat din Moldova
Partidul Liberal Democrat din Moldova

sursa: Politcon

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente