BERD: Problemele bancare ale RM s-au aprofundat brusc în 2013

BERD-Fondul_Monetar_Internaţional-FMI
Foto: Aprecierile BERD referitoare la Sistemul Bancar din Republica Moldova PC: botosaninecenzurat.ro

Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) a elaborat Raportul de tranziție pentru anul 2013, unde descrie și situația bancară din Republica Moldova.

În document se subliniază că schimbarea structurii proprietății în una din cele mai mari bănci din Moldova – Moldova – Agroindbank, a dus la litigiu între acționari, iar altă bancă de sistem – Banca de Economii, în procesul de recapitalizare a fost, de fapt, privatizat. Potrivit experților BERD, aceste evenimente demonstrează reducerea capacității Băncii Naționale de a asigura eficient petrecerea politicilor în domeniu și ineficiența justiției în domeniul protecției dreptului la proprietate.

Experții BERD menționează că BNM încearcă să elaboreze sistemul unei supravegheri complexe care i-ar permite să treacă la monitorizarea bancară în baza evaluării riscurilor. În iulie curent, Parlamentul a adoptat Legea privind creditele de consum care prevede îmbunătățirea protecției consumatorilor și extinderea drepturilor acestora, promovând transparența produselor bancare și îndemnând la lupta cu practica neloiale și a cazurilor de fraudă în organizațiile financiare. În același timp, asigurarea respectării drepturilor creditorilor în continuare șchiopătează din cauza procedurilor ineficiente și coruptibile a litigiilor.

În document se mai spune că pentru asigurarea stabilității sectorului financiar și îmbunătățirea calității administrării în economie este necesară asigurarea monitorizarea eficientă a regulilor impuse de banca centrală în transparentizarea informației despre proprietarii de facto și asigurarea politicilor necesare. Urmează să fie asigurare modificări radicale în sistemul justiției, pentru a asigura respectarea eficientă a legilor bune deja adoptate.

Sursa: infomarket.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente