(infografic) Cheltuielile Moldovei pentru sănătate în context regional

Foto: Cheltuielile RM pentru sănatate PC: Budgetstories.md

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare lansează astăzi un nou infografic pe tema cheltuielile Moldovei pentru sănătate în context regional.

În ultimul deceniu, cheltuielile totale pentru sănătate (inclusiv private) pe cap de locuitor, în Republica Moldova, au crescut cel mai rapid, față de statele din regiune. Cu toate acestea, Moldova rămâne în continuare printre ultimele poziții în clasamentul cheltuielilor pe cap de locuitor.

În anul 2012, cheltuielile pentru sănătate din Bugetul Public Național pe cap de locuitor constituiau 1338 MDL, față de 438 MDL în 2005. Cheltuielile din BPN pentru sănătate au crescut de trei ori față de 2005.

În ceea ce privește cheltuielile totale pentru sănătate (inclusiv private) pe cap de locuitor, în timp ce în anul 2011 Moldova cheltuia 224 dolari SUA pentru sănătate pentru un locuitor, țări precum Estonia și Ungaria cheltuiau câte 987 și 1085 dolari SUA, respectiv.

La compararea asistenței externe ca pondere în totalul cheltuielilor pentru sănătate, vedem că în anii 2000-2011, Moldova înregistra, în medie 10%, în timp ce țări așa ca Georgia și Lituania înregistrau câte 2,3% și respectiv 1,6%.

Cheltuielile RM pentru sanatate-02Cheltuielile RM pentru sanatate-03Cheltuielile RM pentru sanatate-04Cheltuielile RM pentru sanatate-05

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente