Cum a vizitat Constantin Ghervas Polonia?

constantin
Foto: Constantin Ghervas PC: Facebook/ Constantin Ghervas

Constantin participat la cea dintâi ediție a Study Tours to Poland. El împreună cu „două fete cochete din Moldova” au fost atunci când proiectul se lansase pilot și în RM.

Sunt foarte bucuros ca m-au acceptat, a spus el, și că acest proiect are continuitate în Moldova. Deși nu a aplicat el de unul singur, dar a fost ajutat de colegele sale, adică ele au îndeplinit chestionarele, așa cum nu reușea pentru că abia de avea 2 zile de când se întorsese în Moldova după ce participase la un program Work and Travel. Atunci era gata să încerce „orice alta experiență fără să cunoască multe detalii”.

„Încercarea a meritat cele 2 săptămâni lipsite de la universitate”, a adăugat el.

#diez: Polonia este asemeni…

Constantin Ghervas: Polonia este asemeni unui castel vechi cu o istorie bine definită și interesantă, locuitorii acestei țări cunosc foarte bine istoria statului în care locuiesc. Acolo fiecare clădire, parc, copac, stradă are un nume, o istorie, o poveste aparte.

#diez: Ce nu vei uita din ceea ce ți s-a întâmplat în Polonia?

Constantin Ghervas: Oau, aici sunt multe momente/ evenimente, din motivul că am vizitat de 2 ori Polonia cu programul Study Tours to Poland. Îmi amintesc și până acum fiecare oraș vizitat de noi, statuile, clădirile, muzeele, bisericile – o mie . Am avut posibilitatea sa vizitez practic toată Polonia de la sud și până la nordul ei. Nu voi uita niciodată nopțile în care dormeam câte 4-5 ore pe noapte, din diferite motive: ba eram prin oraș cu proaspeții prieteni polonezi vizitând diferite locuri unde era posibil de relaxat/distrat, sau pregătindu-ne pentru evenimente ce trebuiau să aibă loc următoarea zi. Niciodată nu voi uita prietenii pe care i-am făcut acolo, până în momentul de față vorbesc cu unii din ei și ținem legătura, chiar și ne întâlnim.

#diez: Care ar fi traseul Study Tours to Moldova?

Constantin Ghervas: Când eram acolo chiar ma gândeam să organizez un Study Tours to Moldova, și cred că nu era să difere mult de cel din Polonia din motivul că punctele forte era familiarizarea participanților despre cum e împărțită Moldova (republica/raioane/sate) ceea ce diferă în Polonia față de alte state. Ar mai fi conținut și vizitele diferitelor organe de stat, universități, muzee, cluburi și altele.

#diez: Ce ai fi vrut, dar nu ai reușit să faci în Polonia?

Constantin Ghervas: Aș fi dorit sa rămân acolo să trăiesc cu acei oameni cel puțin o jumătate de an, să simt stilul lor de viata. Prietenii mei din Rusia și Germania, voluntari, au avut parte de această experiență. Discutând cu ei, s-au schimbat viziunile despre viață.

#diez: Ce ar avea Moldova de luat/învățat din/de la Polonia?

Constantin Ghervas: Moldova are de învățat foarte multe de la Polonia: în primul rând este cultura cetățenilor, istoria care este bine definită și respectată de majoritatea populației țării. Punctualitatea polonezilor nici nu se compară cu cea a moldovenilor, dar și mult pozitivism ar trebui să ia de la ei.

#diez: Ce ar avea Polonia de luat/învățat din/ de la Moldova?

Constantin Ghervas: Eu cred că nu există un popor mai primitor și cald decât moldovenii, ceea ce ar putea învăța polonezii, dar nu știu dacă e posibil așa ceva

#diez: De ce tinerii din Moldova ar trebui să aplice la Study Tours to Poland?

Constantin Ghervas: Majoritatea tinerilor moldoveni cu o vârstă de până la 21 de ani nu ies din zona de confort, trăind o viața lipsită de o activitate care i-ar ajuta în viitor. Study Tours to Poland este o oportunitate foarte buna să:

#1. Călătorești într-o țară necunoscută cu cheltuieli minime, practic reduse la 0.

#2. Cunoști locuri noi, tradiții, obiceiuri, oameni.

#3. Posibilitatea de a te descurca în diferite situații plăcute și mai puțin plăcute.

#4. Să-și schimbe viziunea despre componența unei țări și funcționalitatea acesteia.

#5. Interacționezi cu diferiți oameni din diferite țări reprezentanți ai culturilor diferite pe care le studiezi timp de 2 săptămâni. Când i-am întrebat ce e important pentru cei ce vor sa aplice la program ei au răspuns că trebuie să fie cât se poate de activi în cele 2 săptămâni.

În final, Constantin ne-a urat „succese în continuare în promovarea Study Tours to Poland și succese entităților din Polonia care participă la organizarea acestui program benefic. Un mare mulțumesc acelor organizatori implicați în acest program.”

Pentru a vizita și tu Polonia, aplică aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente