Saakashvili: „Viitorul Europei se scrie la Chișinău”

1_1
Foto: Mihail Saakashvili pe maidan PC: rt.com

Mihail Saakashvili a fost alături de Vlad Filat și a lăudat Moldova. A lăudat-o pentru parcursul sigur european pe care l-a ales. Acesta este concluzia luată din discursul său pe maidan.

Cu permisiunea dvs voi vorbi în limba rusă pentru a evita dificultățile de comunicare, însă promit că data viitoare voi vorbi în limba română. Ieri (sâmbătă, 7 decembrie), am fost cu liderul PLDM, Vlad Filat la Kiev,pe maidan unde protestează cei care au nevoie de ajutor, susţinere.

Mulţi politicieni nu s-ar fi hotărât cum a făcut-o Vlad Filat, să meargă să susţină mesajul demonstranţilor şi ar fi preferat probabil să evite eventuale probleme, riscuri. Probabil aşa l-au şi sfătuit unii să facă. Însă el a decis neîntârziat să meargă în Piaţă (Piaţa Independenţei din Kiev). Asemenea gesturi îi deosebesc pe adevăraţii politicieni de cei obişnuiţi.

Nouă ne-au fost puse obstacole pentru a nu putea merge nicăieri. Nouă ne-au făcut autonomii ca şi dvs. Ne-au ocupat teritoriul. Pe dvs. v-au lipsit de munţi, de mare. Şi au făcut-o pentru că ştiau că Moldova nu seva împăca până nu va obţine libertate, locul ei fiind în Europa, care reprezintă libertate, civilizaţie, progres. E un drum foarte complicat,prieteni.
Când am venit prima dată în Moldova, la noi (în Georgia) sedesfăşura revoluţia trandafirilor şi se prefigura o situaţie fără perspective. Am venit în Moldova şi am văzut o ţară minunată, un popor minunat şi o conducere pur şi simplu groaznică. Mi-aduc aminte când venisem prima sau a doua oară, cei de la conducere înconjurau seceraşi ciocanul cu stelele UE. Nu se potrivesc aceste simboluri. Secera şiciocanul se potrivesc cu steaua roşie şi nu cu stelele europene.

Cândva am fost ciori albe în acest spaţiu post-sovietic. Georgia era unul dintre cele mai criminalizate şi înapoiate state. În indicii Băncii Mondiale privind libertatea bussines-ului am avansat de pe locul 137 pe 8. Eram prima ţară în dezvoltare care intra în primele 10 din cele în care era cel mai uşor să întreprinzi afaceri. Potrivit UE şi cercetărilor ei, am reuşit să devenim una dintre cele mai puţin coruptibile state din lume. Iar asta înseamnă că poţi obţine orice, dacă îţi pui un scop în faţă, dacă nu te sperii, dacă ai scopuri economice bine determinate.

Nu trebuie să vă fie frică. Aveţi un tineret minunat. Am fost cu câteva luni în urmă şi m-am întâlnit cu tinerii dvs activişti, cu Iurie Leancă, şi apropo cu o echipă extraordinară din guvern, şi cu Dorin Recean şi cu alţi miniştri. Iată că în Moldova, într-un loc la care puţini se aşteptau, a apărut o echipă care era ca noi, chiar mai bună decât noi. Putem spune din numele tuturor reformatorilor, care reprezentăm de fapt o familie.

Cât despre presiunile Rusiei, vă pot spune că în Georgia într-o singură zi a fost închisă toată piaţa, sistată energia. În toţi aceşti ani, după ce ni s-a impus un embargou economic total, un embargou energetic total , un embargou total de vize, economia Georgiei a crescut în trei ani exact de trei ori pe fundalul embargoului. Nu trebuie să vă fie frică. Şi astăzi când în Ucraina se spune că „nu putem face nimic, depindem de ei (de ruşi)”, vreau să vă amintesc că actualii guvernanţi ai Georgiei, când erau în opoziţie criticându-mă pentru că am fi pierdut parteneriatul strategic cu Rusia, iată că astăzi declară cu demnitate că Georgia a devenit independentă de Rusia. Rusia n-are ce ne face. Aşa că putem merge curajos în Europa. Nu trebuie să depinzi de nimeni, decât de tine însuţi.

Aş vrea să spun că întradevăr aveţi o echipă de guvernare minunată. Până la Vlad Filat Moldova nu era pe harta Europei. Era, dar nu era. Nimeni nu auzise de ea. A apărut o altă generaţie de politicieni în statele noastre, care fac politică nu sub lozinci, dar îşi fac carieră pentru ţara sa şi pun interesele statului deasupra celor personale.

Astăzi UE ne oferă şansa să construim drumuri adevărate, infrastructură adevărată, şcoli adevărate, universităţi adevărate. Iar ceilalţi (Rusia) ce ne spun? – „Nu vă vom construi nimic, dar vă vom încurca. Aşa că veniţi să ne înţelegem! Veniţi în beznă!”.

Sursa: Politicon.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente