În 2014 vor fi majorate bursele studenților cu 10%

IMG_0430
Foto: Analiza Proiectului de Lege a Bugetului de Stat pentru 2014

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2014 este deja analizat de către centrul Expert-Grup în cadrul unei conferințe care a adunat economiști, reprezentanți ai instituțiilor de stat, dar și media economică.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, pentru burse vor fi alocate 129,1 milioane de lei. Una din măsurile de stimulare a procesului educaţional, prevăzute în proiectul bugetului de stat pe anul 2014, ţine de majorarea cuantumurilor burselor de studii pentru elevi, studenţi şi doctoranzi cu 10 la sută, cheltuielile prevăzute în acest scop constituind 25,2 mil. lei.” a spus Maria Cărauș, vice-ministru al Ministerului Finanțelor din Republica Moldova.

Maria Cărăuș despre legea Bugetului de Stat 2014
Maria Cărăuș despre legea Bugetului de Stat 2014

Aceeași măsură vizează și majorarea salariilor judecătorilor – care trebuie aprobată în a doua lectura în Parlament, și a funcționarilor publici.

Pentru încurajarea şi stimularea participării Republicii Moldova la un număr sporit de programe de mobilitate (Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2012-2015) se prevăd mijloace în sumă de 250,0 mii lei pentru burse în cadrul programului CEEPUS III, se anunță în Nota Informativă a proiectului Legii Bugetului de Stat.

 

Victoria Vasilescu PC: plus.google.com
Victoria Vasilescu PC: plus.google.com

Victoria Vasilescu, Centrul Analitic Independent, Expert-Grup, a vorbit despre banii investiți în Sistemul Educațional. Ea a făcut corelația între Strategia 2020 și Cheltuieli. Ea a spus că situația în acest domeniu este una deplorabilă. În instituțiile educaționale, în special din mediul rural fac neatractivă profesia de profesor. În concluzie, a spus ca este necesară redirecționarea resurselor financiare pentru depășirea problemelor existente, dar și atragerea fondurilor noi. S-a recomandat și urmarea exemplului european de creare a parteneriatelor între agenții economici și a instituțiilor de învățământ în acest scop.

Totodată, a remarcat că ponderea cheltuielilor în educație este în ușoară scădere, fapt ce nu este îmbucurător.

Amintim că Ministerul Finanţelor a elaborat şi remis spre examinare şi avizare proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2014 şi perfecţionarea legislaţiei bugetar-fiscale şi vamale pe data de  11 septembrie 2013 și Politici bugetare aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente