(foto) A fost relansată campania „NU copiez – aleg să fiu onest”

1499683_568157369933224_1442637482_n
Foto: La Liceul Teoretic din Mereni „Nu se copiază!” PC: facebook.com/Nu-copia/

Ieri, 9 decembrie, de Ziua Internațională Anticorupție, mai multe organizații de tineri și elevi – Consiliul Național al Elevilor, Centrul Media pentru Tineri și Asociația Y-Peer – au relansat campania ”NU copiez – aleg să fiu onest”, care promovează integritatea în timpul susținerii testelor și examenelor școlare.

Evenimentul a avut loc la Liceul Teoretic din satul Mereni, raionul Anenii Noi, unde elevi, părinți, profesori, administratori școlari și reprezentanți ai Ministerului Educației au semnat un manifest care îndeamnă la abandonarea acestei practici.

Elevii și profesorii din liceul nostru s-au alăturat cu bucurie acestei campanii. Cred că mesajul ”NU copiez!” trebuie să se regăsească în fiecare școală din Moldova. Avem nevoie de un nou spirit, de o altă mentalitate în sistemul nostru educațional dacă vrem să oferim copiilor șansa unei vieți mai bune acasă,” a declarat Lidia Crețu, directorul Liceului Teoretic din Mereni, Anenii Noi.

 

PC: facebook.com/Nu-copia/
La Liceul Teoretic din Mereni „Nu se copiază!” PC: facebook.com/Nu-copia/

Campania anti-corupție din anul curent, include mai multe activități cu participarea tinerilor printre care teatru social cu mesaje anti-copiat, instruire în domeniul blogging-ului și comunicării pe rețelele de socializare, în care tinerii își pot face vocea auzită și încuraja semenii lor să fie onești în timpul examenelor.

 

PC: facebook.com/Nu-copia/
PC: facebook.com/Nu-copia/
PC: facebook.com/Nu-copia/
PC: facebook.com/Nu-copia/

În cadrul campaniei, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat, în parteneriat cu Ministerul Educației proiectul „Tinerii pentru transparenţa în educaţie”. Proiectul prevede implicarea elevilor și tinerilor din 20 de localități din Moldova în identificarea unor soluții inovative pentru combaterea practicilor corupționale din școală. Cele mai bune soluții și practici propuse vor fi premiate și adoptate în calitate de politici de Ministerul Educației. „Prin acest proiect inovativ, le oferim tinerilor din Moldova posibilitatea să se implice în soluționarea problemelor cu care se confruntă la școală, contribuind astfel la o calitate mai bună a educației”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova.

 

PC: facebook.com/Nu-copia/
PC: facebook.com/Nu-copia/

Potrivit Barometrului Global al Corupției 2013, realizat de Transparency International, mai mult de jumătate dintre moldoveni consideră sistemul educațional corupt sau extrem de corupt.

În același timp, majoritatea elevilor, părinţilor, şi chiar unii administratori școlari nu percep copiatul ca o practică condamnabilă ce contravine normelor de integritate academică. Un studiu realizat la comanda Fundaţiei Soros – Moldova arată că, în opinia elevilor, jumătate din lucrările de la BAC 2012 au fost copiate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente