Alocuțiunea Nataliei Gherman la Consiliul Ministerial al OSCE

natalia gherman
Foto: Natalia Gherman spune că dacă urmăm pașii europeni, în primul trimestru al anului 2014 am putea călători fără vize în UE PC: trm.md

Natalia Gherman participă la cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE și a susţinut astăzi, 5 decembrie, o alocuțiune în care au fost relevate priorităţile Republicii Moldova în reglementarea conflictului transnistrean.

Totodată, ea a mai vorbit despre evoluţiile în procesul integrării europene, precum şi poziţia națională asupra subiectelor de interes de pe agenda OSCE.

Șeful diplomației de la Chișinău a confirmat sprijinul Republicii Moldova pentru angajamentele asumate în cadrul OSCE pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică şi de mediu, și cea umană, și a salutat lansarea Procesului Helsinki + 40.

Cu referire la negocierile în formatul 5+2, ministrul Natalia Gherman a subliniat necesitatea iniţierii dialogului pe marginea aspectelor politice ale reglementării conflictului transnistrean. Potrivit ei, „o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM. Acestea trebuie să identifice un statut juridic special pentru regiunea transnistreană.”

Ministrul de Externe a adăugat că, eforturile autorităților moldovenești sunt axate pe promovarea dialogului, libertății circulației și consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului. Oficialul moldovean a chemat Tiraspolul să se abțină de la acțiuni ce ar putea să înrăutățească situația poliției și școlilor moldovenești cu predare în grafie latină. Mai mult, a invitat partenerii să contribuie la depășirea problemelor existente pe calea dialogului.

Sursa: gov.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente