Băsescu: „Vilnius nu este o garanție, ci o perspectivă pentru RM”

Băsescu-68
Foto: Trăian Băsescu PC: dcnews.ro

Preşedintele României, Traian Băsescu, va lua parte la Summitul Parteneriatului Estic, reuniune la care Republica Moldova şi Georgia vor parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, scrie Agerpres.

Traian Băsescu a afirmat recent că rezultatul de la Vilnius este important, fiindcă se marchează, pentru prima dată în mod oficial, tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE și de „a se desprinde de fosta zonă de influență a Uniunii Sovietice”.

„Dar aș vrea să fim extrem de realiști: Vilnius-ul nu este o garanție pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, Vilnius-ul este un pas, pentru că însăși UE nu consideră parafarea celor două Acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitație la aderare, este doar o șansă la aderare și nimeni la această oră nu se angajează. Deci, este o perspectivă și nu un angajament european, cum nu este o opțiune definitivă probabil nici a Republicii Moldova”, a adăugat Băsescu.

În privința Ucrainei, stat care a parafat Acordul de Asociere în 2012 și ar fi urmat acum să-l semneze, dar a suspendat pregătirea cu numai o săptămână înainte de Summit, Băsescu a afirmat că nu este sceptic, subliniind că până când președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu se va „ridica de la masă”, va spera că semnarea documentului va avea loc.

Summitul Parteneriatului Estic, aflat la a treia ediție, este organizat la Vilnius de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deținută de Lituania. La reuniunea vor lua parte înalți oficiali ai statelor membre UE, ai instituțiilor europene și ai celor șase state din Parteneriatul Estic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente