Ex-medicul de la Galatasaray Istanbul spune secretele medicinei sportive

fotbal1
Foto: Baris Cakir, ex-medicul celor de la Galatasaray Istanbul

Ieri, la centrul de pregătire a selecţionatelor de fotbal, de la Vadul lui Vodă, a avut loc un seminar inedit pentru Republica Moldova, organizat de Federaţia Moldovenească de Fotbal în parteneriat cu o companie farmaceutică.

Invitatul acestui seminar a fost Baris Cakir, ex-medicul celor de la Galatasaray Istanbul, unde a activat, în calitate de medic principal, 8 ani de zile.

La seminar au participat reprezentanții cluburilor din Diviziile Națională, A, B, și școlile de fotbal, cu excepția echipelor Găgăuzia, Olan și Dinamo-Auto, şi câţiva reprezentanţi ai mass-media. Seminarul a durat în jur de 4 ore şi a ţinut publicul participant în priză datorită tematicilor abordate de către expertul turc, dar şi datorită prezentărilor medicilor companiei Bilim, care au prezentat preparatele medicale necesare medicinei sportive.

Participanți la seminar
Participanți la seminar

În prima parte a seminarului, Baris Cakir a vorbit despre rolul medicului sportiv în angrenajul unui club de fotbal şi organizarea activităţii medicale. Expertul a discutat atât de spre parte oficială şi formală, absolut necesară unui medic sportiv, începând cu licenţierea şi divizarea muncii în echipă, cât şi cu aspectele neformale, ce ţin de comunicarea în cadrul echipei, menţionând că „anume comunicarea eficientă dintre medic şi jucători sau antrenorii echipei este ingredientul de bază în obţinearea unor rezultate”.

În partea a doua a evenimentului, Cakir a vorbit despre „magia” PRP-ului, adică plasma îmbogăţită cu leucocite, şi acţiunea sa asupra traumelor musculare. Seminarul a fost primit cu foarte mult entuziasm de către medicii sportivi de la noi care au acordat întrebări şi au participat activ la discuţiile despre team building-ul în cadrul echipelor medicale sportive şi despre traumele musculare şi modalităţile de tratament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente