(foto) Expoziţie de fotografie în pași lituanieni

collage
Foto: Expoziţie de foto lituaniană

Încă două zile mai aveți la dispoziție pentru a vedea o colecție ce întrunește 66 de fotografii excepționale semnate de nouă fotografi lituanieni, expuse la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău.

Centru expozițional nu a mai găzduit astfel de expoziții, „niciodată și de la nimeni”. „Unica excepție, este internaționala de fotografie din anul 1927”, povestește Tudor Braga, сolaboratorul Centrului. Conform acestuia, tematica socială a fotografiilor acoperă de la „A la Z” toate aspectele vieții umane, iar limbajele sunt de la fotografie-document, până la interpretări formalizate.

Lituania este o țară în care fotografia și-a câștigat bine-meritatul titlul de artă. Însă, drumul până acolo a fost lung și anevoios. „Începând cu anul 1940, când Lituania a intrat în orbita sovietică, adică a fost ocupată, fotografiei nu i-a fost recunoscut statutul de creației artistică. Această situație s-a menținut până în ’57, la așa-zisul dezgheț pe care l-a deschis Hrușciov. Atunci, fotografia practicată de jurnaliști în presa dânșilor, prin atenția acordată subiectelor sociale, etnografice, istorice și psihologice prin portret, a comportat rezultate”, explică criticul de artă Tudor Braga.

Expoziție va fi deschisă până (inclusiv) duminică 24 noiembrie, la Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi.

IMG_6821

collage2

IMG_6822

IMG_6828

IMG_6843

IMG_6817

IMG_6816

collage1

IMG_6851

IMG_6875

collage3

IMG_6881

IMG_6847

IMG_6855

collage4

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente