(infografic) Cum sunt cheltuiți banii publici pentru sănătate

Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-01
Foto: Cum sunt cheltuiți banii publici pentru sănătate PC: budgetstories.md

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare lansează astăzi un nou infografic pe tema cheltuielilor în domeniul sănătății din Republica Moldova.

În anul 2012, în Republica Moldova cheltuielile Bugetului Public Național (BPN) pentru ocrotirea sănătății au fost de peste 4,7 miliarde lei, sau 13,5% din BPN (comparativ cu 10,9% în 2005), și 5,4% din Produsul Intern Brut (comparativ cu 4,2% în 2005, ne informează budgetstories.md.

Tot în aceeași perioadă, pentru serviciile legate de asigurarea obligatorie de asistență medicală au fost cheltuiți 83% din totalul alocărilor pentru sănătate din BPN (peste 3,9 miliarde lei). Pentru categoriile „Servicii și instituții sanitaro-epidemiologice și de profilaxie” și „Programe naționale de ocrotire a sănătății” au fost cheltuiți 5,1% și respectiv 3,1% din totalul alocărilor pentru sănătate din BPN.

În clasamentul cheltuielilor publice pentru sănătate, Republica Moldova alocă mai mulți bani decât țările vecine România și Ucraina (ambele 4,4% în 2010), dar mai puțin decât media pe țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și țările Uniunii Europene, 8,2% și 8,1% respectiv. Totodată, în anul 2012, Republica Moldova se situa mai jos decât media pe OCDE și țările Uniunii Europene în ceea ce privește indicele sănătății al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu 0.783 puncte față de 0.941 și 0.945, respectiv.

Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-02 Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-03 Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-04 Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-05 Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-06 Cum-sunt-cheltuiti-banii-publici-pentru-sanatate-07

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente