Elevii și studenții din Rusia vor fi testați la consumul de droguri

elevi
Foto: Potrivit unei legi federale, adoptată în luna iunie, este permisă o nouă formă de depistare precoce a consumului de droguri, inclusiv prin testările socio-psihologice a elevilor. PC: adevărul

Duma orășenească din Moscova a aprobat în lectură finală modificări la Legea pentru prevenirea consumului de droguri din capitala rusă. Potrivit deputaților, odată cu aceste modificări testările în masă pentru prevenirea consumului de droguri printre elevi vor începe deja din 2014

Potrivit unei legi federale, adoptată în luna iunie, este permisă o nouă formă de depistare precoce a consumului de droguri, inclusiv prin testările socio-psihologice a elevilor.

În prezent, normele locale prevăd doar consultările medicale de profilaxie ale elevilor. Introducerea testărilor socio-psihologice vizează instituțiile de învățământ secundar, profesional și universitar.

Potrivit președintelui Comisiei pentru Sănătate Publică, Ludmila Stebenkova, anchetele voluntare vor identifica grupul de risc, iar acestor tineri li se va recomanda să treacă un control medical. „Acesta nu va fi un test scump. Banii au fost identificați în buget”, spune Ludmila Stebenkova. În cazul în care va fi identificat un consumator de droguri, atunci psihologii și specialiștii vor lucra cu familia acestuia, transmite agenția de știri RKB.

Oficialul rus mai precizează că elevul sau studentul nu va fi pus la evidență narcologică, dacă acesta va fila prima abatere.

Un proiect de lege asemănător a fost votat, în lectura a treia, și de capitala nordului a Federației Ruse, Sankt Petersburg. Autorii documentului recunosc, însă, că această măsură nu este suficientă în lupta împotriva narcomaniei. Nici în țările unde este stabilită pedeapsa cu moartea pentru distribuirea și comercializarea drogurilor, „narcomafia” nu a fost învinsă, spun ei.

RBK menționează, de asemenea, că pe data de 5 decembrie 2013 în Federația Rusă intră în vigoare legea prin care în școlile ruse este introdusă testarea pentru consumul de droguri și substanțe psihotrope. Documentul a fost semnat de președintele Vladimir Putin în luna iunie. Potrivit autorităților, scopul acestor norme este identificarea grupurilor de risc, precum și acordarea asistenței medicale și psihologice celor care au nevoie de acestea.

Documentul prevede că testările vor avea loc în două etape: mai întâi elevii vor răspunde la întrebările unei anchete speciale, iar apoi vor trece un control medical profilactic și vor da analize. Testările pentru elevii cu vârsta de până la 15 ani vor avea loc cu acordul părinților, iar cei din clasele mari vor lua decizia de sine stătător.

Sursa: e-sănătate

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente