Șevciuk vrea ca Tiraspolul și Chișinăul să se despartă în mod civilizat

sevciu
Foto: Șevciuk spune că ar trebui de urmat exemplu Cehiei și Slovaciei, Serbiei și Muntenegrului pentru a rezolva conflictul transnistrian PC: epochtimes-romania.com

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat că soluţia pentru reglementarea conflictului transnistrean poate fi găsită doar printr-o despărţire civilizată a regiunii de Moldova.

Şevciuk spune că Moldova și Transnistria ar putea urma modelul Cehiei şi Slovaciei sau cel al Serbiei şi Muntenegrului. Liderul de la Tiraspol a reiterat precum recunoaşterea internaţională a independenţei Transnistriei va aduce stabilitate în regiune.

Declaraţia a fost făcută, astăzi, de către Evgheni Şevciuk, la conferinţa internaţională „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care a avut loc în Germania.

Prim-ministrul Iurie Leancă a venit, însă, cu soluţii de consolidare a celor două maluri ale Nistrului. Premierul a mai vorbit despre beneficiile pe care le vor avea agenţii economici din stânga Nistrului după ce Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest fapt îl demonstrează şi datele statistice, potrivit cărora din totalul volumului exportului, 30 la sută revine Uniunii Europene şi doar 19 la sută – Rusiei.

Leancă a mai declarat că deschiderea oficiilor Biroului de Migraţie în regiunea transnistreană nu va fi un obstacol pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Este pentru a doua oară când premierul Iurie Lenacă se întâlneşte cu liderul separatist Evgheni Şevciuk, de la numirea sa în această funcţie. Cei doi au mai avut o întrevedere în luna septembrie a acestui an, la Tiraspol. Atunci, părţile au decis să prelungească acordul, care prevede circulaţia feroviară pe segmentul transnistrean.

Sursa: Publika.md

Taguri: #Iurie Leanca
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente