Ecaterina Șilova: La Stockholm School of Economics potențialul fiecărui student are spațiu de dezvoltare

575199_594339363941991_376333740_n
Foto: Ecaterina își face studiile la Stockholm School of Economics în Riga PC: Arhiva personală

Stockholm School of Economics (SSE) este una dintre cele mai prestigioase școli de afaceri din Europa și lume. SSE are programe de cercetare și se clasează printre cele mai bune din lume în domenii precum marketing și strategie, finanţe şi economie. Nu în zadar este clasată pe locul 26 în topul internaţional QS al Universităţilor de Economie.

Universitatea operează în diferite locuri, cum ar fi Tokyo, în Japonia, Riga, în Letonia, Sankt Petersburg, în Rusia şi Helsinki, în Finlanda. În cadrul acestei prestigioase instituții își fac studiile și câțiva tineri moldoveni. Printre ei se numără și Ecaterina Șilova, în vârstă de 21 ani, care este în anul doi de studii la Stockholm School of Economics în Riga unde a ajuns după ce a primit un grant de studii oferit de Guvernul suedez.

Până a ajunge în Letonia, tânăra moldoveancă și-a făcut studiile la Colegiul financiar-bancar din Chișinău. Fiind în căutare de noi experiențe, Ecaterina a decis să-și îndeplinească o dorința de a studia într-o țară nordică, așa a ajuns studentă în Riga, Letonia. Cum își trăiește viața și experiența sa de studentă, despre sistemul de studii suedez, despre Letonia, despre cum se vede Moldova de la depărare și nu doar, descoperiți în interviul realizat de #diez.

Cum ai ajuns să studiezi la Stockholm School of Economics în Riga? Și de ce ai ales o țară nordică?

Visam să vizitez o țară nordică, când mămica mea a avut o călătorie în Olanda, și am văzut Nordul prin prisma impresiilor ei, a suvenirilor, fotografiilor. Știam despre calitatea vieții și societăți în care oamenii au nivelul fericirii mai înalt, și am știut mereu că într-o zi o să ajung în una din aceste țări ca să văd și eu ce de fapt înseamnă asta în realitate. Mai era și un gen de dorință inexplicabilă de orice motiv rațional de a veni încoace. Înainte să absolvesc Colegiul financiar-bancar din Chișinău căutam diverse opțiuni de studii peste hotare, dar mă gândeam și la opțiunea de a rămâne acasă. Am dat de oportunitatea de a câștiga o bursă la Stockholm School of Economics în Riga de câteva ori și am ignorat-o, până când o prietenă m-a incurajat să aplic. Procesul de admitere a durat cam jumătate de an (aplicarea online, teste, interviu) și astfel am ajuns aici. Consider că am făcut una din cele mai bune alegeri de până acum și încerc să iau cât mai mult din această experiență, având în vedere că grantul oferit de Guvernul Suedez finanțează atât studiile, cât și cazarea și cheltuielile lunare.

 

Riga_-_Strelnieku_iela_4a
Stockholm School of Economics din Riga este și un monument de arhitectură PC: wikipedia.org

Fiind încadrată într-un sistem european de educație, ai putea să ne spui care sunt părțile pozitive ale acestuia și dacă are părți mai puțin plăcute?

Din prima zi de studii am simțit diferența dintre sistemele de educație. Deși consider că universitatea noastră e ceva separat – nu este o instituție pur letonă, de stat, de aia aici regulile sistemului de educație leton sunt înlocuite de tradițiile studiilor din Suedia. În primul rând, faptul că suntem aproximativ 400 studenți în total în universitate ne face o comunitate mai unită, unde comunicarea este mai vie, apropiată, ai ocazia să interacționezi cu mai mulți colegi, inclusiv din anii mai mari.

 

1240169_583434415036044_193489033_n
Ecaterina Șilova se implică activ și în activități extra-curriculare PC: Arhiva personală

Sistemul este alcătuit din oameni, de fapt, și ceea ce face experiența SSE Riga deosebită sunt administrația universității și profesorii. Puțini din ei sunt veniți din mediul academic – majoritatea practică ceea ce predau, și oferă doar teoria de baza care este necesară, în rest învățam pe baza de studiilor de cazuri realizate de noi despre companii reale. Se pune accent pe aspectele practice ale subiectelor pe care le învățăm. De exemplu, la cursul de antreprenoriat, timp de jumătate de an, cu doua echipe diferite trebuia să realizam două idei de afaceri, să avem profit, am primit investiții de la oameni de afaceri. Cred că cel mai bine se formează deprinderile și cunoștințele anume prin așa metode de predare, comparativ cu citirea de pe slide-uri și învățarea pe de rost a unor definiții, care până la urmă, nu aduc valoare reală. Un avantaj al studiilor la SSE Riga mai este sistemul modular, fiindcă ne putem concentra asupra unui subiect timp de o lună sau două, astfel studiile sunt mai focusate și eficiențe, după părerea mea. Cineva care vizitează doar temporar SSE Riga ar putea spune ca un dezavantaj este ritmul foarte intens și programul de studii dificil, însă eu văd asta diferit. Este o provocare să ne testăm limitele și să ne convingem că putem face de fapt mult mai mult decât ne imaginăm, și doar prin depășirea acestor limite învățăm și creștem. Aici talentele sunt susținute, iar potențialul fiecăruia are spațiu de dezvoltare,  nu mai spun de corupție sau „cumătrism” care aici deloc nu își au locul.

Cu ce activități te ocupi în afara studiilor în Riga?

SSE Riga oferă multe oportunități de dezvoltare, afirmare și de a învăța mult în afara orelor, prin intermediul organizațiilor studențești. Deja al doilea an la rând fac parte din Days of Opportunities – care este deja de 19 ani cel mai mare târg de job-uri din Tarile Baltice și se organizează în SSE Riga. Anul acesta sunt membră a comitetului de organizare a evenimentului care va avea loc la primăvară. Pe lângă asta, începând cu luna viitoare o sa fiu consultant în filiala din Riga a cele mai mari organizații studențești de consultanță „180 Degrees Consulting”, ceea ce la fel este o activitate importantă pentru mine. Așa cum anul II de studii promite a fi destul de complicat și intens, prefer să dedic mai mult timp studiilor. De fiecare dată când am timp liber, îl petrec cu prietenii undeva în oraș și încerc să mai fac sport de câteva ori pe săptămână.

 

11622_521888844523935_1653310262_n
Ecaterina Șilova se implică activ și în activități extracurriculare PC: Arhiva personală

Cum te-a schimbat pe tine aceste experiență de studii?

După aproape un an și jumătate la Stockholm School of Economics în Riga mă simt mai sigură pe mine, pe ceea ce pot obține și m-am convins că este necesar să avem un scop, încrederea că avem ceea de ce e nevoie pentru a reuși, motivație și optimism. Experiența SSE Riga mi-a adus prieteni apropiați, un cerc de cunoscuți din diferite medii, țări, cu diferite experiențe, ceea ce a îmbogățit și viața mea la rândul ei. Fiind aici, simt că fiecare zi mă schimbă este un soi de libertate de a alege cât de plină fiecare zi poate fi, și nu mă tem să încerc lucruri noi, fiindcă lumea și oportunitățile îmi par mai aproape și realizabile.

Ce te-a impresionat cel mai mult în Letonia de când ești acolo?

Diversitatea aici este în orice. Oamenii – pe cât de prietenoși pot fi letonii pe atât de reci, ceea ce de fapt și așteptam de la o țară Nordică. E ceva ce trebuie privit cu minte deschisă, probabil. Letonia e o țară cu multe lucruri care pot fi apreciate, cum ar fi frumusețea și diversitatea locurilor pe care le poți vedea. Zona orașului unde se află universitatea mea, care de fapt e și un monument de arhitectură, se consideră centrul liniștit, cu o arhitectură deosebită în stil art-nouveau. Orașul vechi este cu totul diferit, liniștit și cochet ziua, dar plin de lume, mai ales turiști – noaptea. Desigur, Marea Baltică care are la mal păduri de conifere veșnic verzi este una din priveliștile care îmi place cel mai mult.

 

734377_528585543839849_619288714_n
Ecaterina alături de o colegă pe malul Mării Baltice PC: Arhiva personală

Contrar așteptărilor mele, Riga e un oraș foarte internațional. Atât universitatea, dar mai ales unele „hot spots” din oraș unde vin mai mult oameni din alte țări, decât localnici, este ca o oază pentru noi fiindcă diferența de caracter, comunicare e extrem de mare. În localuri pur internaționale atmosfera e mult mai caldă, primitoare, deschisă iar diferențele dintre culturi sunt mai evidente, ceea ce este curios de observat.

Cum apreciezi realizările semenilor tăi, rămași în Moldova?

Admir enorm și îi susțin pe prietenii mei rămași în țară. Mulți dintre ei se implică activ în diferite proiecte, și cred că un avantaj în Moldova este anume faptul ca este mult spațiu pentru lucruri de făcut și îmbunătățit. Niciodată nu am condamnat pe cineva care a plecat din țară, nici pe cei care au ales sa rămână acasă. Cred ca atâta timp cât iți urmezi chemarea și faci ceea ce consideri că e bine pentru tine, cei dragi, societate, asta e lucrul corect. De aceea văd că se schimbă multe lucruri în bine acasă și sunt mândră de semenii mei care contribuie la aceste schimbări.

 

315042_3901886504320_755194449_n
Departe de casă, tinerii moldoveni sunt cu gândul la Moldova PC: Arhiva personală

Cum vezi Moldova de la depărtare ?

Moldova pentru mine înseamnă acasă, înseamna familia, sunt prietenii care au rămas acolo, dar și cei din Moldova care sunt plecați în lume. Văd Moldova ca o țară care are de făcut alegeri , care încă trebuie să învețe și să se focuseze pe lucrurile cu adevărat importante, să investească anume în ele; o țară care are potențial, doar să se creadă în el mai mult. De când sunt în Riga evit știrile din politică și când mă gândesc la Moldova este vorba doar de lucrurile frumoase și oamenii care mă leagă de țară.

 

12062_4959149614706_80884420_n
PC: Arhiva personală

Care este locul Moldovei în planurile tale de viitor?

Nu am o idee fixă în legătură cu întoarcerea acasă direct după studiile de aici sau nu, fiindcă e prea curând. În plus, fiecare zi poate schimba ceva. Moldova mereu va fi acasă, locul unde ma voi întoarce cu drag de fiecare data.

Dacă ar fi schimbi un singur lucru în Moldova care ar fi acesta?

Aș vrea ca oamenii să fie mai focusați pe ceea ce cu adevarat contează, indiferent de ce poziție ar ocupa, să facă ceea ce se așteaptă de la ei, să o facă corect. Dacă e vorba de educație, trebuie să fie acordată prioritate studiilor de calitate, subiectele să fie predate într-un mod mai eficient, interactiv. Aș vrea ca serviciile publice care sunt tratate ca o mare afacere în care toți participă benevol să nu fie ceva luat drept natural și evident. Deasemenea, cred că în societățile în care trăiesc oameni fericiți, ei sunt mai uniți și solidari în convingerile lor. După părerea mea, la noi prea mult se critică, se complică din motive neimportante, și mai puțin se învață din experiența altora, mai buni, mai avansați, mai fericiți, pentru a îmbunătăți ceea ce este criticat și judecat. Dacă aș putea schimba un lucru în Moldova, aș face ca oamenii să zâmbească mai mult.

** Aplicările pentru bursele de studii la Stockholm School of Economics în Riga sunt deja deschise. Deadline – 8 aprilie 2014. Grantul garantat de guvernul suedez acoperă taxa de şcolarizare pe timp de 3 ani în valoare de 30.000 Euro, cazarea în căminul SSE Riga și bursă lunară de 200 EURO pentru cheltuielile secundare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente