5 lucruri pe care nu le-ai știut despre Alfred Nobel

alfrednobel
Foto: Alfred Nobel- omul din spatele Premiului Nobel PC: qz.com

Alfer Nobel și-ar fi sărbătorit astăzi ziua de naștere. Cu această ocazie ar trebui să afli și tu aceste taine despre viața celui care a lăsat în urmă Premiul ce-i poartă numele.

#1. Când Nobel avea doar 17 ani, el vorbea fluent franceza, rusa, germana, engleza şi, bineînţeles, suedeza.

#2. În 1864, experimentele sale cu nitroglicerină au provocat un accident în fabrică, ce a ucis mai mulţi oameni, inclusiv pe fratele său mai mic, Emil.

#3. Când Alfred Nobel a inventat dinamita, în 1867, el a dorit iniţial să o numească „Nobel’s Safety Powder”, din moment ce era mai sigură decât nitroglicerina. El a numit-o, în cele din urmă, dinamită, un cuvânt derivat din limba greacă, ce înseamnă „putere”.

#4. În timpul vieţii sale, Alfred Nobel a inventat 355 de lucruri, inclusiv piele, ballistite (o formă de pulbere fără fum), cauciucul sintetic, mătasea artificială şi multe altele.

#5. Poetul francez, romancierul şi dramaturgul, Victor Hugo este cunoscut pentru a-l fi descris pe Alfred Nobel ca „cel mai bogat vagabond al Europei”.

Alfred Nobel PC: nobelprize.org
Alfred Nobel PC: nobelprize.org

Alfred Nobel s-a născut pe data de 21 octombrie 1833 și a murit de atac cerebral în data de 10 decembrie 1896. În momentul morţii sale, Alfred Nobel a avut un noroc imens şi a cerut ca cei mai mulţi dintre banii săi să fie folosiţi pentru susţinerea premiilor anuale Nobel. Se estimează că, pentru finanţarea premiilor Nobel, Alfred Nobel a lăsat 31,225,000 de coroane suedeze, care în 2008 erau echivalentul a 250 de milioane de dolari SUA. Primul Premiu Nobel a fost acordat în 1901, la cinci ani după moartea lui Alfred Nobel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente