Rugăciunea „Tatăl Nostru” a fost modificată în Franța

img872B.tmp
Foto: Catedrala Notre Dame de Paris PC: netflash.ro

Finalul rugăciunii „Tatăl Nostru” a fost modificată de episcopii francezi. Modificările urmează a fi discutate și posibil adoptate și în alte țări catolice.

După ce episcopii catolici francezi au ajuns la concluzia că, timp de aproape o jumătate de deceniu, creştinii din Hexagon au rostit greşit rugăciunea „Tatăl Nostru”, preoţii români spun că au nevoie de timp ca să decidă dacă vor modifica şi ei rugăciunea. Spre finalul textului, Dumnezeu este rugat să nu îşi ducă credincioşii în ispită – o faptă care îi poate fi imputată doar Necuratului, aşa cum abia acum şi-au dat seama înalţii prelaţi. Puşi pe gânduri, şefii catolicilor din Franţa au schimbat formularea, scrie digi24.

„Şi nu ne duce pe noi în ispită şi ne izbăveşte de cel rău. Amin!” este fraza indicată de catolicii francezi drept o traducere eronată a textului care circulă încă din 1966. Este greşit să implorăm mila divină să nu ne ducă în ispită, spun ierarhii, dând ca variantă „Şi nu ne lăsa pe noi să cădem în ispită.”

Credincioşii, fie ei catolici sau ortodocşi, sunt derutaţi de posibila modificare a rugăciunii pe care o murmură la fel de zeci de ani. „Posibil cei necredincioşi să interpreteze încă. Cei care cred e de ajuns doar să creadă”, spune un credincios. „Rugăciunea are un duh al ei. Cel care cunoaşte învăţătura Bisericii înţelege foarte bine la ce se referă şi, ori aşa, ori aşa, este acelaşi lucru. Dumnezeu într-adevăr nu ne duce în ispită, în schimb Dumnezeu îngăduie ispita, ca să ne pună la încercare”, explică o femeie. În plus, „Eu cred că Dumnezeu este pentru toată lumea acelaşi şi că Tatăl Nostru este unic pentru toată lumea.”

Dincolo de disputele stârnite în România, din 22 noiembrie, catolicii din Franţa vor începe să rostească o versiune nouă a rugăciunii „Tatăl Nostru”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente