10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Alice Munro

alice-munro-2002-580
Foto: În 2009 Alice Munro a câștigat premiul internaţional Man Booker Prize. PC: Paul Hawthorne/AP

A cules tutun, a deschis o librărie și s-a măritat cu un vechi prieten de la universitate, după ce s-au întâlnit la trei pahare de martini. Află alte 10 lucruri pe care nu le știai despre Alice Munro, scriitoarea de proză scurtă și câștigătoarea din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură.

# 1 Numele ei adevărat este Alice Ann Laidlaw.

# 2 S-a născut pe 10 iulie 1931 chiar lângă municipiul Wingham, Ontario, despre care povestește frecvent în istoriile ei, unde Ontario devine Jubilee sau Hanratty.

# 3 Tatăl ei, Robert Laidlaw, a fost un descendent direct al lui James Hogg, autorul cărților ”The Private Memoirs” și ”Confessions of a Justified Sinner”.

Cărțile scrise de Alice Munro.
Cărțile scrise de Alice Munro.

# 4 Munro a declarat că a început să se refugieze în cărți după ce mama ei (profesoară) a fost diagnosticată cu o formă neobișnuită de Parkinson, când Alice, cea mai mare dintre cei trei copii, avea doar 10 de ani.

# 5 A luat o bursă pentru jurnalism la ”University of Western Ontario”. Și-a câștigat existența donând sânge și culegând frunze de tutun, printre alte job-uri.

Scriitoarea canadiană Alice Munro. PC: Kim Stallknecht
Scriitoarea canadiană Alice Munro. PC: Kim Stallknecht

# 6 Şi-a publicat prima poveste, ”The Dimensions of a Shadow” fiind încă studentă, în 1950.

#7 Împreună cu primul ei soț, Jim Munro, a deschis o librărie, Munro’s Books, care mai lucrează și în prezent în orașul Victoria, din Columbia Britanică. Stocul librăriei lor era format în cea mai mare parte din ediţii paperback. Pe acele timpuri cele mai multe librării tradiționale dispreţuiau volumele în acest format.

# 8 Cel de-al doilea soț, geograful Gerry Fremlin, era un vechi prieten din perioada studenţiei. Când s-au reîntâlnit, după mulți ani, și au dat peste cap câteva pahare cu martini, au decis să se căsătorească.

# 9 Când a câștigat premiul internaţional Man Booker Prize în 2009, autoarea Jane Smiley i-a caracterizat lucrările ca fiind “aproape perfecte”.

# 10 Este prima cetățeancă din Canada care câștigă Premiul Nobel pentru Literatură. (Saul Bellow s-a născut canadian, dar a obţinut cetățenia americană în 1941, cu 26 de ani înainte să câştige Premiul Nobel).

Sursa: theguardian

Taguri: #canada
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente