Fostul premier belgian a murit la 77 de ani

martens-liever-regering-zonder-n-va-dan-verkiezingen-id1703238-1000×800-n
Foto: Martens, fostul premier al Belgiei PC: hbvl.be

Fostul premier belgian Wilfried Martens a murit în noaptea de miercuri spre joi la vârsta de 77 de ani, a anunţat Partidul Popular European (PPE), al cărui preşedinte a fost timp de 23 de ani, informează presa belgiană.

Wilfried Martens a anunţat marţi că renunţă temporar la funcţia de preşedinte al PPE din cauza stării sale de sănătate. El a deţinut funcţia de preşedinte al PPE din 1990.

Pe pagina oficială a Premirului Iurie Leancă a apărut următorul mesaj: „Cu o mare tristețe am primit vestea despre trecerea în neființă a fostului premier al Belgiei și a celui mai recent președinte al Partidului Popular European, Wilfried Martens.
A fost un bun prieten al țării noastre și un susținător ferm al Parteneriatului Estic și al eforturilor de extindere a Uniunii Europene în Est.
Lipsa lui la Summitul din noiembrie de la Vilnius, unde liderii europeni se vor întâlni pentru a discuta subiectul extinderii UE, va fi o mare pierdere, dar există o mare speranță că se vor face pașii următori pentru a realiza ideea lui Wilfried Martens privind unitatea națiunii europene, în pace și prosperitate.”

Până în prezent nu s-au furnizat amănunte privind cauzele decesului, dar se ştie că fostul premier a suferit multă vreme din cauza unor probleme cardiace. De asemenea, el a fost spitalizat de urgenţă la sfârşitul lui august din cauza unor probleme de coagulare sanguină.

Wilfried Martens a murit la locuinţa sa din Lokeren în prezenţa soţiei şi a copiilor. Funeraliile sale vor avea loc sâmbătă, 19 octombrie, la catedrala Saint Bavon din Gand, scrie BBC.

Niciun om politic belgian nu a condus atâtea guverne şi nu a fost prim-ministru atât de mult de timp ca Wilfried Martens, care a deţinut această funcţie fără întrerupere între 1979 şi 1992, cu excepţia unei perioade de opt luni în 1981. Aflat în fruntea unei coaliţii formate de social-creştini şi liberali, a luat parte direct la evoluţia federală a Belgiei, concretizând realizarea regiunilor valonă şi flamandă în 1980.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente