Vizitează Europa cu minime cheltuieli. Sfaturi de la Cristina Lisii

1371558_10201385163784490_635385334_n
Foto: Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii

Cristina Lisii pleacă să își continue studiile în Marea Britanie, dar nu înainte de a se împărtăși cu experiența ei despre călătorii. Urmăriți în interviul ce urmează sfaturile oferite.

#diez: Care au fost țările prin care ai călătorit în timp ce îți făceai studiile?
C.L. Până acum am reușit să călătoresc și să trăiesc câte puțin în Bulgaria, Polonia (2 luni), România (2 luni și numeroase călătorii), Turcia, Georgia, Spania (3 luni), mai multe regiuni ale Ucrainei.

#diez: Cum ai reușit să vizitezi acele locuri?
C.L. Majoritatea le-am vizitat pentru oportunități de educare non-formală, lucru în ONG-uri locale și internaționale, voluntariat.

Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii
Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii

#diez: Prin ce te-a impresionat fiecare din acele locuri?
C.L. #Polonia m-a fascinat prin orașul Wroclaw, care este considerat Venția nordului, prin istoria lungă și întortocheată a Poloniei, prin cât de catolică este.
#România prin faptul că suntem așa de aproape și totuși diferiți, prin răsăritul în Carpați, prin istoria Bucureștiului sec XIX.
#Turcia prin Ezan (chemarea la rugăciune), insula Prințesei cea ecologică, Istanbulul cel cosmopolit, cultură, istoria palatului Topkapi și a regiunii în sine care a cunoscut multe, tare multe, timp de mii de ani.
#Georgia prin Tiflis (Tbilisi) cel modern, sfânta Nino care a converitit Georgia, prin ospitabilitate și vinul care ți-l oferă cadou vameșul când intri în Georgia.
#Spania prin bucuria și pofta de viață a localnicilor, prin fiesta și siesta, prin limba spaniolă, prin pasiune pentru medieval, prin faptul că în Spania găsești locuri să vezi pe orice gust, prin dinozauri și primii oameni din Europa, prin Granada și Barcelona și multe alte lucruri minunate care o să mă întorc să le revăd.
#Ucraina prin Lvov, Crimea, Kiev, dulciuri, mare, dragoste de țară a ucrainenilor și drive-ul care îl au ei înăuntru.

Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii
Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii

#diez: Care sunt diferențele dintre ai noștri si ei?
C.L. Cu mare păcat dar trebuie să admit că simți diferența imediat cum ai pășit pragul țării. Ne-am transformat într-o națiune de oameni mereu supărați, triști și nerăbdători. Se poate înțelege de ce, dar asta nu diminuează nicicum neplăcerea de a te afla printre oameni în așa stare. În același timp suntem dinamici, deschiși și “sufletiști “. Ceea ce uneori îți lipsește când ești departe de casă pe mult timp.

Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii
Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii

#diez: Cât costă o asemenea călătorie?
C.L. Totul depinde de ce-ți dorești de la călătorii: confort, distracții, cunoașterea culturii prin prisma localnicilor, vizitarea atracțiilor din ghiduri turistice, odihnă activă. Eu de obicei optez pentru călătorii economeic și cunoașterea locurilor și a culturii prin prisma localnicilor și nu a agențiilor de turism.
Din pregătirile mele de călătorii:
#1. Cauți bilete low cost și promoții avia (urmărește promoțiile Airmoldova, zboruri ieftine din București sau Kiev);
#2. Contactezi rețeaua ta de contacte și găsești pe cineva gata să te cazeze și să-ți arate locurile (dacă nu ai pe nimeni în cunoscuți explorezi comunitatea online www.couchsurfing.org);
#3. Găsești o metodă de a micșora cheltuielile pe transport (eu folosesc www.blablacar.com, se poate și www.carpooling.com );
#4. Te înnarmezi cu carnetul de student sau youthcard (reduceri la atracții turistice și muze, aici mai multe: www.eyca.org );
#5. Comanzi bilete la atracții turistice și la transport online, deseori e mai redus decât prețul de la ghișeu;
#6. Imediat ce ai ajuns undeva te adresezi la oficiul de informații turistice (în centru și la gări), unde îți vor da (de regulă) gratuit harta orașului și îți vor povesti unde și cum se mai poate de economisit
În cazul meu cel mai scump într-o călătorie va costa zborul/drumul. Majoritatea celorlalte cheltuieli fiind acoperite din alte părți, chiar până și un student își poate permite o călătorie de 7 zile într-un oraș sau mai multe din Europa. Greutatea cea mai mare constând în a găsi perioada potrivită și a rezolva problema vizei.

Primovând Republica Moldova PC: Cristina LIsii
Primovând Republica Moldova PC: Cristina LIsii

#diez: Care istorie din timpul călătoriilor te-a marcat cel mai mult?
C.L. M-a marcat călătoria în Istanbul, unde mi-au fost înmânate mie și prietenului meu cheile de la un apartament pentru o săptămână de vecinul gazdei, care deși foarte bun la suflet așa și n-am ajuns să-l cunoaștem. În altă zi am fost ajutați și ghidați prin cartierul arab unde nimeni un vorbea engleza de polițistul de sector, extrem de amabil, care ne-a vorbit într-o engleză mai stâlcită dar învățată de sine stătător. Tot în aceeași zi am cunoscut un student al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice de la Chișinău care era în vacanța de vară acasă în Istanbul și ne-a arătat orașul. Mențin și acum legătura cu el.
În călătorii descoperi că în lume sunt foarte mulți oameni buni și empatici.

Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii
Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii

#diez: Care este orașul tău preferat din Europa și ce alte locuri ai mai dori să vizitezi?
C.L. Orașul meu preferat la moment este Barcelona, unde am avut magica senzație de “acasă”.
Aș mai dori să vizitez Viena, Praga, St. Petersburg, Amsterdam, parcurile naturale ale Scoției și multe alte locuri minunate din lume pe care nu încape spațiu să le enumăr aici. Acum că am prins gustul călătoriilor cred că va fi mai greu să mă opresc.

Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii
Călătorind prin Europa PC: Cristina Lisii

#diez: Cât de mult contează studiine non-formale și dacă sunt ele importante, atunci de ce?
C.L. Sunt importante pentru că adaugă în special abilități sociale – foarte solicitate la orice lucru în epoca actuală, o să mă repet zicând că lărgesc rețeaua de contacte, îți dau șansa să cunoști părți nebănuite ale personalității tale, te scot din zona de comfort și te provoacă prin exemplul altora să fii mai bun și să vrei mai multe de la tine.

#diez: Ce ți-ai spune dacă te-ai întâlni pe tine cu 7 ani in urma?
C.L. Mi-aș zice să caut oportunități, pentru că ele sunt undeva acolo și niciodată nu se pierd, ci sunt luate de altcineva.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente