A fost pusă „O punte spre viitorul” arhitectural al Moldovei

DSCN3914
Foto: Zilele Europene ale Patrimoniului Național

Astăzi, 19 septembrie au fost inaugurate Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2013, la Chișinău. Evenimentul a avut loc în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Tot astăzi, a avut loc vernisarea Expoziţiei fotografice „Patrimoniul Cultural – o punte spre viitor” și decernarea premiilor AIRM 2013 în domeniul protejării patrimoniului cultural de către ministrul Culturii, doamna Monica Babuc.

Ministrul a adus drept exemplu de urmat sălile muzeelor de peste hotarele țării: „Muzeele din Uniunea Europeană au sălile de expoziții mereu arhipline. Din păcate, în Republica Moldova încă nu există această cultură. În acest domeniu există un handicap național”. Ministrul a mai adus drept exemplu și numărul mic al persoanelor care se ocupă de restaurarea arhitecturii din Republica Moldova.

Persoanele participante la restaurarea arhitecturală a Moldovei 1
Persoanele participante la restaurarea arhitecturală a Moldovei 1
Persoanele partcipante la restaurarea arhitecturală a Moldovei 2
Persoanele partcipante la restaurarea arhitecturală a Moldovei 2

În acest sens, a avut loc înmânarea diplomelor organizațiilor și persoanelor care au participat activ în promovarea și restaurarea patrimoniului arhitectural. Printre ei s-au numărat:

# Iurie Colesnic  și Televiziunea de Stat a Republicii Moldova, TRM, pentru realizarea proiectului „Chișinăul de ieri și de azi”;

# Grigorii Mocreac, Anatolii Marcoci, Olga Donici (Ren TV) pentru promovarea Chișinăului;

#Consiliul Raional Soroca, diploma fiindu-i înmânată lui Grigore Bucătaru;

#Consiliul Raional Hîncești în persoana președintelui de raion Grigore Cobzac;

#Stepan Homa, arhitector, elaborarea și implementarea proiectului „31 august 1989/ 137”;

#Dmitri Cavruc pentru inițiativa organizației „Arca de Triumf” de reabilitare „Rotondei de la Valea Morilor”.

De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc și lansarea „Listei Roşii a Patrimoniului Cultural al Republicii Moldova” care include 24 de monumente arhitecturale ce urmează a fi restaurate. Ion Ștefăniță, director al Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a declarat pentru #diez că se dorește implicarea și agenților economici în restaurarea acestor obiecte, așa cum resursele financiare disponibile la moment, ar ajunge cu greu pentru reabilitarea unui conac.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente