Arkady Zaltsman – moldoveanul care a decedat în atentatele din 11 septembrie

Just after the second airplane crashes to the World Trade Center, New York, 11 Sept 2001 2 (1)
Foto: 11 septembrie 2001 PC: historicalwallpapers.blogspot.com

Împreună cu părinții, soția sa Zhanna Galperina și fiica sa Laura au emigrat în 1989 din Republica Moldova în Statele Unite ale Americii și s-a stabilit în Midwood, Brooklyn.

Arhitectul a plecat în Statele Unite doar după ce și-a a putut vedea proiectul său cel mai important finalizat: Edificiul Președenției din Chișinău.

 

Arcady Zalzman lucra în Turnul de Sud al World Trade Center
Arcady Zalzman lucra în Turnul de Sud al World Trade Center

Arkady Zaltsman își avea biroul în unul din turnurile gemene World Trade Center. La 11 septembrie când au avut loc atacurile acesta se afla într-o ședință la faimosul restaurant „Windows on the World” care se afla la etajele superioare ale clădirii. În cadrul acestei întâlniri el urma să-și prezinte proiectul de reconstruire al aeroportului din Toronto. Acesta a reușit să-și sune soția și să-i spună că „ceva se întâmplă în blocul de alături”. Bărbatul a promis că va reveni mai târziu, însă din păcate al doilea apel nu a mai parvenit.

Arcady Zaltsman și-a făcut studiile la Facultatea de Arhitectură în Chișinău și urma să devină direct-adjunct al companiei în care activa,  Skidmore Owings and Merrill LLP.

 

Placa comemorativă de la Ground Zero PC: michaelfei.blogspot.com
Placa comemorativă de la Ground Zero PC: michaelfei.blogspot.com
Laura Khait, fiica lui Arkady Zaltsman
Laura Khait, fiica lui Arkady Zaltsman

Iată ce spune fiica sa Laura, care în momentul tragediei avea 15 ani și care a dus-o în acea dimineață la școală, despre tatăl său: „Tatăl meu a fost un etern optimist, un suflet plin de compasiune, și un arhitect foarte talentat. El a avut o mare dragoste pentru viață, familie, prieteni și orașul New York. Cei mai mulți prieteni își amintesc că el a avut mereu zâmbetul pe fața lui. Unul dintre lucrurile pe care tatăl meu prefera să-mi le spună atunci când observa că sunt demoralizată a fost „zâmbește, iubito.” În ochii lui, viața a fost întotdeauna o aventură”.

Arcady Zaltsman a murit la vârsta de 45 ani și este singurul moldovean care a murit în atentatele din 11 septembrie din Statele Unite ale Americii.

În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2.993 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști: 246 în cele patru avioane (din care nu a supraviețuit nimeni), 2.603 în New York în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. Peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni în atacurile de la World Trade Center.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente