Cifra persoanele intoxicate la un restaurant din Capitală se ridică la 60

28253
Foto: Restaurantul în care s-au intoxicat zeci de perosane PC: Svadiba.md

Cifra persoanelor care s-au intoxicat la restaurantul Golden Nica din Capitală se ridică la 60, iar printre aceștia se regăsesc și copii.

Începând cu data de 8 septembrie și până în acest moment, la Centrul de Sănătate Publică au fost declarate 27 cazuri de boală în Chișinău, inclusiv la 2 copii. Astfel, 15 pacienți sunt internați în IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar alți doi în Spitalul Clinic Municipal pentru Copii.

În cadrul anchetei epidemiologice s-a depistat participarea la ceremonii și a persoanelor din alte teritorii ale țării. Astfel, în raionul Strășeni sunt 6 persoane internate, iar în Ungheni alte 37.

În total numărul persoanelor care s-au intoxicat se ridică la 60. Deasemena, un bărbat, în vârstă de 39 ani, a decedat în urma intoxicației pentru că s-a adresat tardiv după asistență medicală. Acesta este originar din Ungheni și lucra în calitate de farmacist.

Potrivit rezultatelor investigațiilor de laborator în cazul izbucnirii în masă printre participanții la două nunți organizate anterior în restaurantul Golden Nica din capitală, atât la pacienții internați, cât și la personalul restaurantului investigat s-a depistat Salmonella enteritidis. Tot Salmonella enteritidis s-a depistat și în probele prelevate din materia primă destinată pregătirii bucatelor (piept de pui). De asemenea, lavajele de pe suprafețele din mediul înconjurător au demonstrat prezența bacteriilor coliforme, ceea ce indică despre nerespectarea normelor de igienă.

Totodată, Procuratura sectorului Rîşcani al capitalei a început astăzi acțiunile de urmărire penală în cazul intoxicațiilor din restaurantul de la Poşta Veche.

Astfel, grupul de urmărire penală, creat ieri prin dispoziția procurorului sectorului se află acum la sediul restaurantului, în care s-au intoxicat zeci de persoane, fiind efectuate cercetări la faţa locului. Au fost ridicate deja o serie de documente de la restaurant, înregistrări video, acte de la furnizorii produselor alimentare, documente referitoare la ultimele ceremonii, etc. Concomitent, procurorii au purces la audierea personalului restaurantului, iar mâine, în Procuratura sectorului Rîşcani al capitalei a început astăzi acțiunile de urmărire penală în cazul intoxicațiilor din restaurantul de la Poşta Veche.

Astfel, grupul de urmărire penală, creat ieri prin dispoziția procurorului sectorului se află acum la sediul restaurantului, în care s-au intoxicat zeci de persoane, fiind efectuate cercetări la faţa locului.

Au fost ridicate deja o serie de documente de la restaurant, înregistrări video, acte de la furnizorii produselor alimentare, documente referitoare la ultimele ceremonii, etc. Concomitent, procurorii au purces la audierea personalului restaurantului, iar mâine, în fața procurorilor urmează să se prezinte alte persoane responsabile de cele întâmplate.
procurorilor urmează să se prezinte alte persoane responsabile de cele întâmplate.

Pentru comiterea acestei infracțiuni, Codul penal prevede amendă în mărime de la 16.000 la 20.000 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 100.000 la 160.000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Activitatea restaurantului Golden Nica a fost suspendată încă la data de 4 septembrie 2013, potrivit informațiilor primăriei Municipiului Chișinău după primul caz de intoxicare, pe o perioadă nedeterminată, până la înlăturarea neajunsurilor depistate şi conformarea obiectivului la regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice în vigoare. Administrația restaurantului însă nu s-a conformat prevederilor dispoziţiei cu privire la suspendarea activităţii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente