Vitalie Tarlev ,,Semnătura electronică presupune siguranță, dar și comoditate la prețuri accesibile”

IMG_9044
Foto: Vitalie Tarlev, viceministru al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicațiilor.

Suntem în momentul când lumea reală e deseori influențată de spațiul virtual, astfel procesul de digitalizare este o prioritate și pentru statul nostru.

Elementul de legătură între lumea reală şi cea virtuală se face prin intermediul semnăturii electronice, despre acest serviciu și procesul de dezvoltare a societății informaționale din Republica Moldova ne-a vorbit domnul viceministru al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicațiilor, Vitalie Tarlev.

#1.Ce înseamnă o societate informațională și ce face Ministerul în acest sens?

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicațiilor este instituția publică care are responsabilitatea de a promova politicile statului pentru dezvoltarea societății informaționale, astfel ne-am propus să diversificăm complexitatea de servcii care îmbunătățesc atât procesele economice și procesele de producere, cât și calitatea vieții. Elaborarea proiectului Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale ,,Moldova Digitală 2020″ presupune eliminarea decalajului dintre zonele rurarle și cele urbane, concentrându-ne eforturile pe trei domenii de bază: infrastructură şi acces; conţinut digital şi servicii electronice; capacităţi de utilizare.

#2. Ce înseamnă exact ,,semnătura electronică” și care sunt beneficiile utilizării acesteia?
Semnătura electronică este aceea metodă care piermite autentificarea utilizatorului online și care de asemenea, piermite semnarea diferitor documente de diferit nivel. Persoanele se autentifică și se semnează, este aceiași procedură precum cea fizică, dar deja în regim online. Iar când vorbim de beneficii, pentru a depune semnătura fizică trebuie să merg la ghișeu, trebuie să mă deplasez la centrul raional sau la Chișinău, însă având semnătura electronică e necesar doar să am acces la internet și pot achita sau solicita vreun document oricând și oriunde m-aș afla.

#3. Câte servicii pot fi accesate acum cu ,,semnătura electronică” ?

Deși putem accesa o serie de servicii electronice, gama acestora este destul de restrânsă, iar cele mai numeroase dintre ele sunt cele informative. Noi recunoaștem câteva tipuri: informative, interactive și pesonalizate, care au un grad diferit de complexitate. Semnătura mobilă  este cea mai răspândită la momentul actual, însă noi dorim să diversificăm piața, să fie accesibilă pe telefonul mobil printr-un contract, pe un card de memorie sau în buletinul de identitate a cetățeanului și cu cât vor fi mai multe opțiuni, cu atât vor fi mai accesibile ca și preț.

I-am avut experți pe specialiștii din Coreea de Sud și din Suedia, bazându-ne pe experiența celor mai buni.
I-am avut experți pe specialiștii din Coreea de Sud și din Suedia, bazându-ne pe experiența celor mai buni.

#4. Știm că semnătura electronică este un lucru posibil în Moldova de ceva timp, dar care sunt statisticile, cât de mulți se folosesc și cât de receptivi sunt oamenii?

Nu există o statistică, doar aproximativ 10.000 de agenți economici au procurat de la Centru de Telecomunicații Speciale pe care le utilizează pentru furnizarea datelor. Deocamdată, Centru de Telecomunicații Speciale(CTS) este cel mai avansat în acest sens, iar efortul nostru este să fie admise și alte entități care întrunesc condițiile necesare pentru a fi certificate ca operatori pe piață.

#5. Documentul electronic semnat online are aceeși putere juridică ca și cel cu semnătură olografă?

Da, la moment există Legea 264 din 2004 cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală care egalează puterea documentului, semnat electronic cu cea olografă.

#6. În ce mod și cât de utilă este semnătura pentru cei plecați peste hotare?

Cetățeanul se poate simți fizic acasă, el poate să-și exerseze drepturile sale în orice formă, dacă este nevoie să întocmească un anumit document nu mai este necesar să se prezinte în țară. Spre aceasta tindem, lucrăm pe toate dimensiunile ca oamenii să înțeleagă noiile tehnologii și să beneficieze de acestea.

#7. În alte țări s-a trecut la alegeri electronice, este posibil acest lucru și la noi?

Desigur, în 2008 a fost aprobat un concept al Sistemului Informațional Automatizat de Stat ,,Alegeri”, fiind un scenariu de introducere a sistemului de vot online. Registrul electronic este cel mai mare impediment la etapa actuală, dar și disponibilitatea societății, având în vedere că nici cetățeanul, nici clasa politică nu este pregătită, deși dacă e să vorbim despre nivelul tehnologic se putea de purces deja.

#8. Care vor fi domeniile de aplicare a semnăturii electronice pe viitor?

Noi ne propunem ca pentru următoarea perioadă fiecarea aplicant pentru buletinele de identitate să poată solicita și cipuri electronice. Societatea civilă să poată beneficia de semnătura electronică în orice formă va dori, fiind un serviciu care se va răspândi foarte ușor la nivel național, doarece cu aceste cipuri fiecare dintre noi va avea drepturi depline și în lumea virtuală. Practic suntem pe ultima sută de metri cu noua Lege privind documentul electronic și semnătura electronică, care legiferează semnătura mobila și crează posibilittaea de a implimenta și alte genuri de tehnologii, de asemenea, venim cu Hotărârea de Guvern care introduce noțiunea de buletin de identitate electronic. Prin aceste tehnologii noi eliminăm o mulțime de probleme pentru omul simplu, ba le vedem chiar ca pe ceva foarte eficient și pentru combaterea corupției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente