Moldova – a doua ţară din Europa care pune în practică e-apostila

apostila-haga-uk
Foto: Lansarea serviciului e-apostila în R. Moldova PC: romaninuk.net

Republica Moldova devine cea de-a 5-a țară din lume și a 2-a țară din Europa care dispune de un astfel de serviciul e-apostila.

La evenimentul de lansare a serviciului au participat Prim-ministrul RM, Iurie Leancă, Ministrul Justiției, Oleg Efrim, Directorul Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, Șeful Serviciului Apostilă, Valeriu Frimu.

Oleg Efrim a declarat că, prin lansarea serviciului e-apostila “Ministerul Justiției își propune modernizarea serviciilor pe care le prestează cetățenilor, prin aplicarea noilor sisteme de procesare a informației pentru a oferi servicii de calitate și la costuri adecvate. Astfel, prețul pentru apostilarea anumitor acte se va ieftini cu 200-300%”.

Prim-ministrul, Iurie Leancă, a ținut să menționeze că „serviciu e-apostila este un pas spre transparență, spre servicii calitative, tarife mai joase, mai puține bariere birocratice și care are menirea să elimine posibilele abuzuri ale funcțonarilor față de cetățeni”.

Iurie Leancă testează serviciul e-apsotila PC: GOV
Iurie Leancă testează serviciul e-apsotila PC: GOV

 

De remarcat că în anul 2012, Ministerul Justiției a înregistrat 95 de mii de solicitări pentru eliberarea apostilei. Iar odată cu lansarea serviciului “e-apostila” va fi îmbunătăţit mecanismul de prestare a serviciilor publice de aplicare a apostilei și va fi redus termenele de examinarea a actelor depuse spre apostilare.

Dacă pînă în prezent, dosarul cu acte se depunea doar la MJ, după lansarea serviciului, apare posibilitatea de a solicita și achita online serviciul apostila pe site-ul www.apostila.gov.md, oficiile strării civile, misiunile diplomatice etc. Respectiv, documentele nu vor fi eliberate doar de către Ministerul Justiției, ci vor putea fi descărcate și pe site-ul www.apostila.gov.md de către cetățenii care sunt deținători ai semnăturii digitale. Va fi redus termenul de eliberare și costul actelor remise spre apostilare. Astfel, dacă pînă acum, cetățenii trebuiau să aștepte apostilarea actelor între 6 ore și 10 zile, în curând va fi posibilă obținerea apostilei între 1 oră și 5 zile. Vor fi eliberate de două ori mai rapid, actele ce pot fi obținute gratuit, 5 zile în loc de 10 zile, 30 lei vor costa actele eliberate într-o zi și 50 de lei cele perfectate într-o oră (costul include taxa de stat în valoare de100 de lei pentru toate categoriile de acte).

De menționat că, principalii beneficiari ai Serviciului e-apsotilă vor fi cetățenii R. Moldova din afara țării. Aceștia vor fi scutiți de a prezenta procuri, pentru că își vor putea apostila online, personal, actele necesare, din orice colț al lumii.

Apostila este semnul imprimat al ştampilei, completat la toate rubricile şi sigilat în modul corespunzător. Aplicarea “apostilei” este unica formalitate care poate fi solicitată pentru a atesta veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului său, după caz, autenticitatea sigiliului şi a ştampilei de pe acest act.

Taguri: #Iurie Leanca
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente