5 cele mai frumoase biblioteci din Europa

theworldsmostbeautifullibraries_00
Foto: Biblioteca Națională din Franța a fost cel mai mare depozit de cărți din lume. PC: mentalfloss.com

Jurnalistul Jill Ham a alcătuit lista celor mai frumoase biblioteci din lume, pentru revista ”Mental Floss”. Primul loc l-a ocupat biblioteca Universității Trinity din Irlanda. Află care sunt și restul bibliotecilor uimitoare din Europa.

library

# 1 Biblioteca Universității Trinity din Irlanda

În afară de faptul că este absolut superbă, cu două etaje şi arcuri de lemn de culoare închisă, aceasta este, de asemenea, cea mai mare bibliotecă din toată Irlanda. Orice copie de carte sau revistă nouă, care aplică pentru patent, trebuie neapărat trimisă la Trinity. Ea servește ca biblioteca cu drepturi de autor a țării. Aici de asemenea este casa faimosului manuscris ”Book of Kells”, creat de către călugării celți în jurul anului 800.

collage trinity

# 2 Biblioteca Națională din Franța

770px-Bibliothèque_nationale_de_France_site_Richelieu_salle_ovale-565x440

Biblioteca Națională a Franței s-a extins foarte mult de la ce a fost construit original. Clădirile noi au fost anexate pentru a găzdui noile colecții din anul 1988. Chiar și așa, clădirile vechi de pe Rue de Richelieu sunt încă în uz și absolut unice. Ele au fost terminate în 1868. Anume de atunci biblioteca a devenit cel mai mare depozit de carte din lume, deși în prezent acest record este deținut de altă bibliotecă.

collage franta

# 3 Biblioteca Națională Clementinum din Cehia

Complexul de clădiri care alcătuiesc această Biblioteca Națională, a început de la o capelă din secolul XI cu hramul Sfântul Clement (de unde vine și numele). Biblioteca Clementinum în sine a fost fondată în 1781, construită în stil baroc și a servit ca o bibliotecă de drepturi de autor din 1782. Colectia cuprinde acum exemple istorice ale literaturii cehe, materiale speciale legate de Tycho Brahe și o colecție unică de efecte personale care au aparținut lui Mozart.

2771325495_3c7df0fe00_z-565x369

# 4 Bibilioteca Mănăstirii Wiblingen din Germania

collage germania

Această bibliotecă, terminată în 1744, a fost inspirată de la Biblioteca Națională a Austriei și construită în stil baroc. După modelul arhitectural aceasta nu cedează nicidecum surorii gemene din Viena. În afara bibliotecii este o inscripția „In quo omnes thesauri sapientiae et scientiae„, care se traduce precum „Aici care sunt adunate toate comorile de cunoaștere și știință.”

# 5 Biblioteca Handelingenkamer din Olanda

7705

Biblioteca Parlamentului olandez conține toate înregistrările de audieri și discuții parlamentare. Deoarece a fost construit înainte de apariția curentului electric, stocarea cărților era mult mai sigur. Clădirea a fost construită cu o cupolă masivă de sticlă, cu plumb în tavan, pentru a permite luminii să pătrundă în sălile de lectură și pentru a minimiza necesitatea de lumânări și lampi de gaz în interiorul bibliotecii.

collage olanda

Sursa: huhmagazine.co.uk

Taguri: #cehia#europa
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente