Elveția sărbatorește Ziua Națională

250193-2.-istoria-zilei-nationale-a-elvetiei-credit-foto-www.livinginnyon.com
Foto: De Ziuna Națională, brutarii elvețieni decorează pâine cu flagul Elveției. PC: romanialibera.ro

Pe data de 1 august, din anul 1291, Confederația Helvetică are o Zi Națională. La Berna a fost celebrată pentru prima dată în 1891 cu ocazia a celei de-a 600-a aniversare.

Elveția își sărbătorește Ziua Națională fără parade militare și discursuri pompoase rostite de politicieni.

Focuri de artificii care brăzdează cerul serii, de obicei aprinse de pe dealuri şi munţi, şi copii care se plimbă pe străzile oraşelor cu felinare aprinse.

O altă tradiţie inedită este cea a brutarilor elveţieni care pe 1 august îşi decorează pâinile cu drapelul ţării.

Ziua Naţională a Elveţiei, sărbătorită de populaţie doar în oraşe, reprezintă şi o oportunitate pentru aceştia de a asculta şi urmări singurul discurs oficial, cel al Preşedintelui Confederaţiei, difuzat doar de un singur post de radio şi un singur post de televizune. Acesta le reaminteşte elveţienilor că oraşele lor sunt unite în cantoane, care la rândul lor formează Confederaţia Elveţiană.

Elveţia are o economie stabilă, prosperă şi înalt tehnologizată. În 2011, ea era cea mai bogată ţară din lume pe cap de locuitor (noţiunea de „bogăţie” fiind definită ca includerea atât a bunurilor financiare, cît şi nefinanciare). După PIB nominal, este a 19-a economie din lume, iar în termenii parităţii puterii de cumpărare, este a 36-a. Este al 20-lea cel mai mare exportator, în ciuda dimensiunii sale reduse.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente