(video) În premieră în Moldova – intervenţie chirurgicală la creier fără anestezie generală

KSnhhMtYK06AayGi9xqiLQ
Foto: Echipa de medici PC: e-sanatate.md

Succes în medicina din Moldova: a fost realizată prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul a fost conștient și a vorbit în timp ce medicii îi extirpau o tumoare.

Pacientul se simte bine acum, iar medicii spun că are toate șansele să se recupereze în totalitate. Chirurgii care l-au operat spun că s-au pregătit ani de zile pentru o astfel de performanță, relatează e-sanatate.md.

Intervenția chirurgicală a durat aproape patru ore. În tot acest timp, Denis Onuță, pacientul care avea o tumoare dezvoltată pe creier, a vorbit cu medicii, a mișcat din mâini și a povestit ce vede și ce simte. Chirurgii afirmă cu mândrie că o astfel de operație a fost efectuată în premieră în țara noastră.

Denis Onuță PC: e-sanatate.md
Denis Onuță PC: e-sanatate.md

Denis Onuță are șansa de a se însănătoși complet, dacă în urma analizelor se va demonstra că celule canceroase erau benigne. În caz contrar va face tratament prin radioterapie. Acum, tânărul este fericit că operația a decurs bine și are un singur plan pentru viitor – să se vindece. „Mă simt super, extraordinar. Nu am dureri. Am simțit în timpul operației cu umblau prin crierul meu. Asta-i tot”, povestește tânărul, care este angajat al unei bănci comerciale din Orhei.

Mama lui Denis povestește că acesta se simțea mai tot timpul obosit și nu suporta să se afle printre mulțime. „Tot timpul părea obosit, nu suporta aglomerația. La 15 iunie a avut primul simptom grav. S-a oprit din vorbit la o literă și ridica brațul drept. Ne-am dus la consultații. Prima dată am trecut o rezonanță magnetică. S-a depistat o pată și ni s-a spus să repetăm cu contrast. La 18 iunie a avut loc al doilea simptom grav. Am mers deodată la medic. Domnul doctor ne-a spus de ce trebuie ca Denis să fie conștient în timpul operației. Ne-a fost frică, dar am acceptat”, povestește în lacrimi Svetlana Onuță.

Potrivit medicilor, în Republica Moldova anual se înregistrează aproximativ 100 de persoane care au nevoie de operație pentru înlăturarea tumorilor de pe creier.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente