Victor Popovici: „E important să lași regretele în trecut și să privești cu mintea senină spre viitor”

vicot_popovici
Foto: Victor Popovici în Suedia

Victor Popovici a făcut licența la ULIM. Masterul a decis să Îl facă în Suedia. El a relatat pentru #diez despre cum e posibil să ajungi acolo şi ce trebuie să știi despre viața suedeză.

diez#1. De ce ai decis să-ţi faci masteratul peste hotare şi nu la ASEM, USM sau să continui la ULIM?

VP: Lumea în care trăim devine tot mai complexă, competitivă și mobilă, iar un cetățean cu adevărat modern ar trebui să stea departe de sedentarism. La urma urmei e păcat să nu profiți de atâtea oportunități de care părinții noștri nici măcar nu aveau parte. Pornind de la aceste idei ajungi și la dorința de a nu sta pe loc, de a descoperi societăți și culturi noi, de a reuși să-ți construiești calea spre o carieră de succes. În cazul în care obții o bursă bună în străinătate poți avea parte de studii foarte bune, independență financiară, călătorești, cunoști oameni minunați, descoperi noi culturi. Iar toate astea te fac mai descurcăreț, mai încrezut în forțele proprii, mai adaptabil la tot felul de situații, îți fortifică numeroase calități ce-ți vor fi utile în viața de zi cu zi și pe care le vor aprecia și viitorii angajatori.

diez#2. De ce ai ales anume Suedia?

VP: Dintre statele Europene cele nordice întotdeauna mi-au fost mai simpatice, fiind cunoscute ca țări cu un înalt nivel de trai, cu un sistem de învățământ foarte bun, cu o natură frumoasă și o cultură ce mi-a provocat interesul. Pe lângă asta și profesorul meu de economie din SUA era un mare fan al statelor scandinave, în special al Suediei. În timpul orelor, dânsul nu rata șansa să includă niște statistici sau pur și simplu să mai laude prin tot soiul de istorioare Suedia și celelalte state nordice. Cred că m-a convins și el într-o oarecare măsură. Am citit mai mult despre Suedia, despre universitățile de acolo, programele de Master, mi s-a părut un mediu foarte competitiv și provocator, un mediu în care pot să evoluez mult. Cu puțin efort și noroc am reușit să obțin o bursă bună din partea unei agenții guvernamentale suedeze – Institutul Suedez. Și ăsta era rezultatul pe care mi-l doream mult.

Oraș spaniol noaptea
Oraș suedez noaptea

diez#3. Ce alte opțiuni ai mai avut?

VP: Dacă e să vorbim doar de studii, prin Europa eram mai mult interesat de universități din Norvegia, Danemarca și Germania. O altă opțiune era să mai muncesc în Moldova, să acumulez experiență fiind util și societății. Dar oricum eram hotărât, mai devreme sau mai târziu, să aplic la un Masterat bun în străinătate. Există și posibilități atractive de a face voluntariat prin Europa, de exemplu prin intermediul programului Youth in Action (European Voluntary Service), era și asta o opțiune. Dacă acumulezi mai multe experiențe îți creezi un CV tot mai bun, și devine din ce în ce mai simplu să aplici pentru un internship, job sau studii în străinătate.

Port spaniol
Port suedez

diez#4. Cum ai obţinut bursa în Goteborg, care sunt paşii care treb să-i uremeze un student pentru a aplica acolo unde şi tu ai ajuns?

VP: Pasul 1:

Cauți programele de studii ce-ți par mai atractive, studiezi și analizezi cursurile, facultățile, universitățile și chiar orașele unde vrei să-ți faci studiile.

Pasul 2:

Există un site de bază pentru cei ce doresc să aplice la studii în Suedia – https://www.universityadmissions.se/, aici găsești detaliile de care ai nevoie. Te înregistrezi, selectezi programele ce-ți plac mai mult (maximum 4) și verifici atent instrucțiunile legate de pachetul de documente ce e necesar să-l trimiți spre centrul unic de admitere. Documentele se trimit prin poștă, o mare atenție trebuie de acordat datei limită (deadline).

Pasul 3:

Aplicația pentru bursă se pregătește separat. Cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să aplice la burse oferite de către Institutul Suedez, la fel cum am făcut și eu http://www.studyinsweden.se/Scholarships/SI-scholarships/Visby-Program/Masters-level-studies/. Aici deja e aplicație online, iar detaliile privind bursa sunt clar indicate pe site. Înarmat cu răbdare și optimism, aștepți rezultatele.

diez#5. Cum sunt colegii de la master? Ce povești personale ale colegilor de acolo te-au impresionat?

VP: Am colegi din cel puțin 15 state diferite ceea ce deja e un lucru foarte bun. Am și colegi mai în vârstă decât mine, colegi cu o experiență bogată, realizări importante, familii… Fiecare program de Masterat atrage studenți ce împărtășesc un set comun de interese. Eu am ales să fac un Masterat în Studii Europene și evident printre colegii mei sunt persoane care au o pasiune față de geopolitică, economie, istorie, limbi străine și respectiv sunt mai curioși când vine vorba de cultura, istoria și tradițiile altor state. Inclusiv de asta am colegi care vorbesc 4-5 limbi, colegi foarte mobili, ce au făcut voluntariat, au studiat sau au muncit în diverse țări. Am printre colegi și persoane care deja au reușit să se afirme, muncind pentru importante companii, instituții de stat sau organizații internaționale atât în Europa cât și în Asia, Africa, America de Nord sau America Latină. Am colegi cu hobby-uri interesante. De exemplu, o colegă face parte dintr-o echipă de tineri care navighează pe nave cu vele. Ea a reușit să călătorească prin Marea Mediterană, mările Europei de Vest și să traverseze Oceanul Atlantic – din SUA prin Bermude și Azore spre Europa.

Victor Popovici și-a făcut studiile de masterat în Suedia.
Victor Popovici și-a făcut masterul în Suedia.

diez#6. Cât costă să trăiești o lună în Suedia? (cazare+mâncare+transport)

VP: Nu-i prea ieftin să trăiești în Suedia. Lumea zice că e necesar să ai 1000 Euro pe lună, însă cunosc persoane care se descurcă și cu 500-600 Euro. Pentru asta trebuie să ai puțin noroc (cu gazda de exemplu), să gătești, să ieși în oraș mai puțin și să știi să economisești. 300 – 400 Euro ar fi un preț standard pentru o cameră în Goteborg, dar ai putea avea noroc să găsești și ceva cu 250 Euro (mai departe de centru). În ceea ce privește transportul public, abonamentul lunar pentru tinerii de până la 25 ani, doar pentru oraș, costă 45 Euro. Prețul unui abonament lunar pentru adulții ce locuiesc prin suburbii se poate ridica și până la 170 Euro. Pentru mâncare cred că scoți din buzunar cel puțin 150 Euro (aici includ și unele ieșiri pe la cafenele, pub-uri). Dacă mănânci mai des prin oraș și nu prea economisești, poți cheltui pe mâncare 200 – 250 Euro sau chiar mai mult.

diez#7. Cum poți să economisești în Suedia?

VP: E mai ușor dacă știi să-ți gestionezi bugetul, planifici cheltuielile din timp, ești descurcăreț și atent la ofertele bune. După cum am mai zis, cazarea e destul de scumpă, deci ai putea economisi în primul rând dacă ai noroc să găsești cazare la un preț mai mic. Unii studenți și chiar și profesori se deplasează prin oraș doar cu bicicleta, e plăcut, e sănătos și nu cumperi abonamente

Ca să nu cheltui mulți bani pe mâncare ar fi bine să faci cumpărături pe la magazinele mai mari sau la unele piețe deschise în weekend. Acolo poți găsi produse și de 2-3 ori mai ieftine decât cele din magazinul mic de lângă bloc. Pe lângă asta trebuie să gătești mai des. La universitate există spații special amenajate, acolo găsești cuptoare cu microunde, aragaz, frigidere, mulți studenți vin la universitate cu ”lunch box” și își încălzesc/pregătesc acolo mâncarea. În principiu cei ce știu să economisească se descurcă oriunde.

Victor Popovici împreună cu prioetenii săi în Suedia.
Victor Popovici împreună cu prietenii săi în Suedia.

diez#8. Unde și cum se distrează tinerii suedezi?

VP: În Suedia tinerii se-adună în pub-uri, în special vinerea, pentru a se relaxa după o săptămână de studii sau muncă, tradiție numită „after work”. Multe localuri au oferte speciale când vine vorba de after work, de exemplu mâncare gratis (buffet) sau snack-uri pentru cei ce își cumpără o bere sau cocktail. Există localuri ce au astfel de oferte în fiecare zi. E o șansă bună să te relaxezi și să socializezi cu colegii după o zi grea într-o atmosferă plăcută și la un preț destul de mic. Pe lângă pub-uri sau cluburi mulți tineri sunt ocupați cu hobby-uri de tot soiul, organizează picnicuri, călătoresc, merg la festivaluri, concerte, fiecare cu plăcerile sale. În Goteborg avem și unul dintre cele mai mari parcuri de distracții din Europa, Liseberg. Pe lângă sezonul de vară parcul e deschis și iarna pentru un imens „Christmas Market”, atunci e împânzit cu milioane de luminițe și găsești magazine, localuri, diverse show-uri artistice, concursuri, expoziții, mâncare tradițională, vin fiert și atmosferă superbă.

diez#9. Cât e de uşor să călătoreşti în Goteborg, Suedia şi alte ţări europene?

VP: A călători din Goteborg e destul de simplu. Prin Suedia prefer să călătoresc cu trenul dar nici biletele de avion nu-s prea scumpe, sunt și multe autocare. Spre Danemarca, Germania și alte state s-ar putea călători și cu vaporul. De exemplu eu am prins o ofertă bună și am achitat în jur de 55 lei pe o călătorie tur-retur din Goteborg spre Fredrikshavn, Danemarca. Tot pe vapoare ai cafenele, săli cu jocuri de noroc și magazine duty-free, deci te poți relaxa și aproviziona cu diverse produse la un preț mult mai mic. Pe lângă asta avem două aeroporturi cu numeroase curse operate inclusiv de companii low-cost. Unii tineri închiriază mașini pentru a călători prin regiune, opțiuni sunt foarte multe și prețurile nu-s prea mari.

Corabie văzută din Suedia.
Corabie văzută din Suedia.

diez#10. Ce vrei să faci după masterat?

VP: Prefer să nu am totul planificat pentru mulți ani înainte, e mai interesant să vezi ce oportunități bune apar la orizont și să nu le prea ratezi. Aș vrea să călătoresc, să fac voluntariat o perioadă, să văd Asia, Lumea Arabă, Africa, America Latină. Îmi place să știu că am prieteni prin mai multe țări, prieteni pe care îi pot vedea atunci când vizitez un oraș sau altul, prieteni alături de care pot reveni la anumite amintiri frumoase, prieteni de succesul cărora pot să mă bucur. Vreau să acumulez experiență în străinătate dar într-un final vreau să mă întorc în Moldova pentru că avem oportunități foarte bune și aici. Cum zicea și un bun prieten, nu contează în ce țară ești, e important să fii acolo unde simți că ești util. Încă un avantaj al experiențelor din străinătate e că te asiguri pe viitor cu mai multe opțiuni, cu un plan B, plan C, plan D și așa mai departe.

diez#11. Care e oraşul tău preferat din Europa şi cât e de important pentru tine să întâlneşti culturi noi?

VP: N-am reușit să vizitez prea multe orașe din Europa însă cred că Istanbul va rămâne orașul meu preferat încă mult timp. E un mix extraordinar dintre cultura Orientală și cea Europeană, un oraș în care descopăr ceva frumos de fiecare dată când îl vizitez. Totodată nu e scump și e o destinație foarte bună și pentru shopping. E important să descoperi culturi noi pentru că asta te îmbogățește intelectual, îți deschide noi orizonturi și te ajută să devii foarte eficient într-un mediu multicultural. Mai bine să vezi cu ochii tăi, să încerci să cunoști singur o cultură sau alta, decât să asculți istorioare de zeci de ori. O profesoară de-a mea zicea că viitorul aparține celora cu experiențe internaționale, celora ce reușesc să înțeleagă și diferențele de background cultural, mentalitate, gândire și abordare a sarcinilor. Cred că vom trăi mai frumos în Moldova și vom fi mai bine văzuți în lume atunci când un semestru de studii, un internship sau voluntariatul în străinătate nu vor mai părea experiențe fantastice pentru majoritatea tinerilor, ci o necesitate a unei noi generații ce se vrea a fi una cu adevărat Europeană, modernă și rezistentă la provocările unui mediu tot mai exigent, multicultural și competitiv.

diez#12. Dacă te-ai întâlni pe tine acum, şi ai fi încă la liceu, ce mesaj ţi-ai transmite?

VP: Mi-aș zice să fiu în continuare curios, activ, optimist, să nu ratez șansa de a călători, de a participa la conferințe, training-uri, școli de vară. Mi-aș zice să depun un mai mare efort pentru a studia limba germană, pe care din păcate n-am reușit s-o stăpânesc prea bine. Mi-aș zice să muncesc mai mult pentru a-mi construi un CV bun, pentru a deveni cât mai competitiv încă de pe băncile liceului. În rest e important să lași regretele în trecut și să privești cu mintea senină spre viitor.

Suedia e și ea verde.
Suedia e și ea verde.

#diez îi mulțumește lui Victor Popovici pentru colecția sa de poze.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente