Exodul de creiere a atins Ungaria

future
Foto: "Faptul că cele mai luminate minţi ne părăsesc ţările reprezintă o problemă serioasă". PC: BBC

Ungaria se confruntă cu emigrarea în masă a specialiștilor din țară. Ministerul de Externe al Republicii Ungaria, Zsolt Nemeth, a declarat că dorește să coopereze cu România pentru a soluționa problema.

Zsolt Nemeth a participat la Sfântu Gheorghe la ceremonia ce a marcat punerea pietrei de temelie a viitorului complex rezidenţial pentru medici ce va fi construit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu. Potrivit lui, acest proiect este asemeni unui instrument menit să combată fenomenul de „fugă a creierelor de care suferă Ungaria şi România”.

„Faptul că cele mai luminate minţi ne părăsesc ţările reprezintă o problemă serioasă”. Secretarul de stat a adăgat că Ungaria este gata să coopereze cu „toate municipalităţile, şcolile şi universităţile din Transilvania” pentru a asigura oportunităţi pentru tineri şi pentru a inversa această tendinţă, relatează financiarul.ro.

România se plasează pe locul 12 mondial la exodul de creiere. La întrebarea: “Păstrează sau atrage țara dv. oamenii talentați?” – adresată de World Economic Forum (WEF) – România a obținut 2,2 puncte, pe o scală de la 1 la 7, unde 1 reprezintă “nu, oportunitățile se găsesc în alte țări” și 7 – “da, există multe oportunități pentru oamenii talentați”.

Potrivit unui studiu elaborat recent de IDIS „Viitorul”, fiecare al zecelea tânăr din Moldova cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani este şomer. Statul nostru pierde capital intelectual valoros, fiind o sursă de forţă de muncă ieftină tocmai pentru că tinerilor talentaţi nu le sunt asigurate condiţii bune de activitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente