Belgia are un nou rege

07211320-744160420
Foto: Philippe a devenit oficial regele belgienilor PC: agerpres.ro

Regele Albert al II-le abdică pentru a lăsa tronul fiului său, Phillipe. El a chemat națiunea la coeziune.

În discursul de sâmbătă, Albert al II-lea le-a cerut belgienilor să „îi înconjoare pe viitorul rege” şi pe „viitoarea regină Mathilde” cu o „colaborare activă” şi „susţinerea” lor. „Vor forma un excelent cuplu în serviciul ţării noastre şi se vor bucura de toată încrederea mea”, a dat el asigurări, scrie Foxnews.com, citat de Agerpres.ro.

Regele Albert al II-lea a abdicat pentru a oferi locul fiului său, Phillipe. PC:krone.at
Regele Albert al II-lea a abdicat pentru a oferi locul fiului său, Phillipe. PC:krone.at

În condiţiile în care persistă încă îndoielile privind aptitudinile fiului său Philippe de a exercita funcţiile regale în această ţară fragilă, suveranul le-a cerut belgienilor ‘să-l înconjoare pe viitorul rege’ cu sprijinul şi colaborarea lor activă.

Albert al II-lea a pronunţat la miezul zilei tradiţionalul său discurs în ajunul sărbătorii naţionale care coincide anul acesta cu retragerea sa şi întronizarea duminică a primului său născut, Philippe, în vârstă de 53 de ani.

Belgia a trecut în decurs de 40 de ani de la un stat unitar la un stat federal în cadrul căruia comunităţile lingvistice beneficiază de o amplă autonomie.

Însă ţara este afectată de diviziunile dintre cele două comunităţile. Flandra vorbitoare de olandeză este dominată de separatişti, al căror voce este de aşteptat să se facă din nou auzită la viitoarele alegeri legislative din 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente