UE a interzis de azi jucăriile toxice

jucarii-bebelusi
Foto: Sănătatea copiilor este foarte importantă pentru Uniunea Europeană. PC: ham-bebe.ro

Jucăriile care conțin în componența lor substanțe toxice, cancerigene sau mutagene sunt interzise, oficial, de azi, 20 iulie, de către Uniunea Europeană. Legea mai prevede și interzicerea a 55 de mirosuri.

Producătorii de jucării se vor confrunta cu noi restricții pentru jucăriile exportate în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a anunțat intrarea în vigoare din data de 20 iulie 2013 a directivei ce limitează numărul substanțelor și mirosurilor prezente la jucăriile pentru copii.

În aces sens, producătorii vor atrage atenția la:

#1 Pentru anumite substanţe precum nichelul au fost introduse valori-limită, iar unele metale grele care sunt deosebit de toxice, precum plumbul, nu mai pot fi utilizate în jucăriile la care copiii au acces.

#2 Mirosurile alergenice sunt fie complet interzise, 55 în total, fie trebuie să fie anunţate pe etichetele jucăriilor, în număr de 11.

După cum a spus comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, „Siguranţa jucăriilor şi protecţia sănătăţii copiilor constituie unele dintre priorităţile cele mai importante ale CE. Comisia va continua să urmărească evoluţiile ştiinţifice pentru a se asigura că cerinţele chimice pentru jucării sunt rapid adaptate la progresul ştiinţific”.

Notă: Directiva în cauză a fost publicată în luna iunie a anului 2009. A  intrat în vigoare o lună mai tîrziu și se aplică jucăriilor destinate copiilor sub 14 ani, definind în total 19 produse care intră în domeniul de aplicare. Statele membre au fost obligate să aplice noile măsuri de la 20 iulie 2011, cu excepţia secţiunii referitoare la cerinţele chimice. Ea intră în vigoare, azi, 20 iulie 2013.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente