Drumurile din Spania mai scumpe decât cele din Germania

mot_1939960a
Foto: Drumurile din Republica Moldova sunt mai scumpe decât drumurile europene. PC: Telegraph

Curtea Europeană de conturi a observat nereguli în ceea ce privește costurile pentru repararea drumurilor în statele europene. Diferențele de preț de la un stat la altul sunt semnificative, iar calitatea lasă de dorit mai bine.

Între 2000 și 2013, UE a alocat aproximativ 65 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) și al Fondului de coeziune în vederea cofinanțării construcției și modernizării drumurilor. Auditul Curții a vizat 24 de proiecte de investiții rutiere în Germania, Grecia, Polonia și Spania pentru a evalua dacă acestea și-au îndeplinit obiectivele la un cost rezonabil. Costul total al proiectelor auditate a depășit trei miliarde de euro.

Curtea a constatat un aspect foarte interesant, și anume acela că au existat diferențe considerabile între proiectele rutiere cofinanțate de UE.

Curtea a calculat totalul, costul total al construcției și costul construcției șoselelor pe o suprafață de drum de 1 000 m2. Proiectele auditate din Germania au fost realizate la cele mai mici costuri per suprafață de 1 000 m2 pentru toate cele trei categorii (costul total mediu a fost de 287 043 de euro în Germania și de 496 208 euro în Spania; a se vedea figura 2 din cadrul raportului). Nu există nicio dovadă care să ateste că această situație se poate explica prin costurile cu forța de muncă.

Moldova

Costul unui km de drum în Moldova deviază între 350,0 – 1500,0 mii euro pe un drum de doua benzi. Dacă comparăm acest indicator cu cei din unele țări europene, atunci observăm că costul în Moldova este mai mare.

Spre exemplu la construcția unui km de drum nou cu 4 benzi, in Germania se cheltuiesc în mediu 2,1 milioane euro, pe când la noi reconstrucția unui km în mediu este de 1,5 milioane euro pe două benzi, adică cam de vre-o 4,5 ori mai scump.

Taguri: #Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente