Un studiu realizat Biroul Naţional de Statistică arată că cea mai mare speranță de viață din Moldova o au femeile din mediul urban.
Începînd cu anul 2000 poate fi observată o creştere continuă a speranţei de viaţă, excepţie făcînd doar 2005, an în care s-a înregistrat un nivel înalt al mortalităţii generale şi celei infantile. În anul 2012, acest indicator a înregistrat valoarea maximă a perioadei date – 71,1 ani, respectiv la bărbaţi – 67,2 şi la femei – 75,0 ani. Creşterea semnificativă a speranţei de viaţă a fost influenţată de scăderea mortalităţii generale pînă la 11,1 decedaţi la 1000 locuitori. Mortalitatea infantilă a constituit 9,8 decedaţi în vîrstă sub un an la 1000 născuţi-vii.
Potrivit Biroului Național de Statistică femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii cu 7,8 ani. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor. Datorită nivelului diferenţiat al mortalităţii, în anul 2012, durata medie a vieţii a locuitorilor din mediul urban a fost mai mare decât a celor din mediul rural, respectiv cu cîte 3,52 ani pentru bărbaţi şi 4,54 ani pentru femei.
La nivelul Uniunii Europene, durata medie de viaţă ajunge la aproape 80 de ani, depăşind cu 9 speranţa de viaţă din Moldova. Cei mai longevivi europeani sunt, în ordine, italienii, francezii, şi suedezii, depăşind media de 81 de ani, dar şi polonezii şi ungurii.