Președintele egiptean a fost arestat şi demis

tahrir
Foto: Piața Tahrir din Cairo este plină de protestatari PC: cnn.com

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic din istoria acestei ţări a fost îndepărtat miercuri de la putere de către armată.

Şeful armatei egiptene a anunţat în seara zilei de ieri, că preşedintele islamist Mohamed Morsi a fost înlăturat şi este înlocuit temporar în fruntea ţării de preşedintele Curţii Constituţionale. De asemenea, actuala lege fundamentală a ţării a fost suspendată, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit ziuaveche.ro.

Şeful forţelor armate egiptene a anunţat practic înlăturarea preşedintelui islamist ales Mohamed Morsi, într-o adresare televizată. Acesta a făcut apel la organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare, la formarea unei comisii care să revizuiască constituţia, precum şi a unui comitet de reconciliere naţională care să includă şi reprezentanţi ai tinerilor.

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost plasat în arest la domiciliu, afirmă surse citate de ABC News. Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea instituţiilor principale imediat după expirarea ultimatumului. Armata egipteană i-a comunicat preşedintelui Morsi la ora 19.00 (20.00, ora Moldovei) că nu se mai află în funcţie, afirmă surse citate de ziarul Al-Ahram.

Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o “lovitură de stat care conţine toate elementele”.

Liderul opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, împreună cu clerici religioşi musulmani şi creştini, vor prezenta, cu aprobarea armatei, “o foaie de parcurs” pentru depăşirea crizei politice, anunţă agenţia MENA.

Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani.

“Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el”, a declarat un consilier al acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente