Japonia a oferit 60,6 mln dolari pentru modernizarea echipamentului medical

Foto: Echipament PC: citynews.ro

Astăzi, 27 iunie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova au semnat Acordul de împrumut cu Guvernul Japoniei şi Agenţia Japoneză pentru un credit oferit Republicii Moldova în valoare de cca 60.6 mln dolari.

Banii împrumutați sunt destinați pentru implementarea Proiectului de „Îmbunătăţirea Serviciilor de Asistenţă Medicală” și este credit acordat în condiţii preferenţiale cu o rată a dobânzii în mărime de 0,1% anual şi pe o durată de 20 ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani.

Calitatea serviciilor prestate în sistemul de sănătate al Republicii Moldova s-a îmbunătăţit esenţial, datorită reformelor promovate în ultimii ani, totodată persistă deficienţe majore în oferirea acestor servicii, în special pentru grupurile de cetăţeni cu venituri mici, precum şi posibilităţi reduse de dotare cu echipament modern a spitalelor.

Utilizând Creditul oferit de Japonia, Guvernul Republicii Moldova va procura echipament performant de diagnostic imagistic (angiograf, radiograf, tomograf computerizat, aparat de rezonanţă magnetică nucleară, etc.), utilje endoscopice, utilje pentru dotarea sălilor de operaţie şi a unităţilor de terapie intensivă, echipamente analitice (gaz cromatograf, cromatograf lichid, spectrofotometru, spectrofotometru cu absorbţie atomică, etc.). Aceasta va oferi posibilitatea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirilor medicale, precum şi a introduce metode noi de diagnostic şi tratament de care vor beneficia cetăţenii Republicii Moldva.

În cadrul proiectului va fi modernizat echipamentul medical în următoarele instituţii: Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic, Institutul Mamei şi Copilului, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime”, Centrul Naţional de Sănătate Publică.

În contextul semnării Acordului de împrumut, oficialii moldoveni și niponi au efectuat o vizită la şantierul de construcţie a noului bloc chirurgical din incinta Spitalul Clinic Republican. Scopul vizitei a fost de a prezenta partenerilor niponi edificiul în care urmează a fi instalat o parte din echipamentul procurat în cadrul proiectului sus menţionat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente