Füle recomandă transparență, transparență și iar transparență

IMG_2174
Foto: Fule recomandă transparență în oricare din domeniile de funcționare din Republica Moldova.

Comisarul Štefan Füle a adus o serie de remarci Republicii Moldova după cel de-al 15-lea Consiliu de Cooperare UE-Moldova. Amintim că progresul înregistrat de RM a fost apreciat.

Füle a recomandat cu hotărâre omologilor mei moldoveni să se ocupe fără nici o ezitare de problemele grave instituţionale care au apărut în timpul acestei crize – inclusiv prin cooperarea aprofundată cu Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia.

Potrivit înaltului european, în timpul apropiat este esenţial:

  • în primul rând, ca instituţiile de stat să-și re-concencentreze atenţia asupra reformelor interne şi să sporească transparenţa în funcţionarea acestora;
  • în al doilea rând, ca controalele sistemice şi soldurile menite să prevină utilizarea abuzivă a instituţiilor în scopuri politice să fie concepute cu asistență internațională relevantă;
  • în al treilea rând, ca viaţa politică a Republicii Moldova să fie mai transparentă, inclusiv prin stabilirea unor reguli clare pentru finanțarea partidelor politice în conformitate cu cele mai bune practici europene;
  • si în al patrulea rând, ca mai multă transparenţă, din nou, să fie obținută în mass-media şi oferirea licențelor de emisie – acest lucru pentru a asigura un peisaj mass-media pluralist, diversificat şi de înaltă calitate.

Abordarea acestor preocupări este esenţială pentru viitorul democratic al Republicii Moldova. Suntem gata să ajutăm autorităţile moldoveneşti, financiar şi politic, pentru a aborda aceste noi provocări.

UE a fost reprezentată de Dna Lucinda Creighton, Ministrul pentru afaceri europene al Irlandei și șeful delegației UE și de către  domnul Stefan Füle, Comisar european pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate. Prim-ministrul Iurie Leancă a condus Delegația Republicii Moldova și de a prezidat ședința Consiliului de cooperare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente