A murit Dumitru Matcovschi

Foto: Dumitru Matcovschi PC: yupi.md

Poetul Dumitru Matcovschi a murit miercuri seara, 26 iunie, la vârsta de 73 de ani. Decesul poetului fiind confirmat de rude.

Reamintim că pe 14 iunie 2013, poetul a fost supus unei intervenții chirugicale după ce a fost internat cu diagnosticul proces expansiv tumor cerebral de etiologie post-traumatică, ca urmare a acumulării de sânge. Intervenția a avut la loc la un spital privat din Capitală, după care a fost internat în sala de reanimare , unde era conectat la aparatele de monitorizare vitală. Dumitru Matcovschi se afla de sub stricta supravegherea a unei echipe de medici reanimatologi şi neurochirugi. Aceștia, însă, erau rezervați în pronosticuri, starea poetului fiind gravă.

Poetul a mai suferit exact în acela loc o traumă în mai 1989, cînd poetul a fost implicat într-un grav accident rutier. În urma sccidentului poetul a fost supus unei serii de operații la creier și a rămas în comă o jumătate de an. Chirurgul care a condus operația declara atunci că supraviețuirea maestrului este o minune.

Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939, satul Vadul-Rașcov, în raionul Șoldănești într- familie de plugari.

Poetul, prozatorul, academicianul, publicistul și dramaturgul şi-a început activitatea în publicistică în 1963.

Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Este recunoscut drept un simbol al Mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.

Dumitru Matcovschi este recunoscut pe plan internaţional de critica literară drept unul din marii poeţi ai Țării noastre.

Liceul din comuna Vadul-Raşcov, de la 1 septembrie 2003, poarta numele poetului Dumitru Matcovschi.

În anul 2011 a fost lansat și organizat Festivalul Internațional de Poezie și Cântec “Dumitru Matcovschi”. Festivalul se organizează anual de ziua de naștere a poetului – 20 octombrie

Tot în acest scriitorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”, de către președintele României, Traian Băsescu.

Tot în 2011, la aniversarea a 72 de ani de la nașterea poetului, a fost inaugurată casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, cu contribuția comună a surorii lui și a câtorva oameni politici.

Printre cele mai importante distincții ale poetului Dumitru Matcovschi se numără: Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Membru titular al Academiei de Stiinte din R.Moldova,Cavaler al Ordinului R. Moldova, Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău (2010),
Deţinător al medaliilor “Mihai Eminescu” şi “Pentru distincţie în muncă”.

Poetul urmează să fie înmormântat sâmbătă în satul său de baștină, Vadul-Rașcov, în raionul Șoldănești.

Ion Aldea Teodorovici – Sarut femeie mana ta, versuri Dumitru Matcovschi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente