1 633 de milioane de euro cheltuite din fondurile europene în RM

A2EA9660-8FE2-4E17-A7C6-82ADDE986F8D_mw1024_n_s
Foto: În 2012 au fost încasați de 6 ori mai mulți bani europeni decât 2006. PC: europalibera.org

Din 2009 şi până acum, donatorii externi europeni au lansat în Republica Moldova peste 440 de proiecte de îmbunătăţire a guvernării şi infrastructurii, cu un buget total de 1 miliard 633 de milioane de euro. Aproximativ o treime din fondurile pentru Republica Moldova vin din partea Uniunii Europene.

Janos Zakonyi, unul dintre experţii europeni care a condus în ultimii ani la Chişinău un proiect de tip twinning, adică de împărtăşire a experienţei între autorităţi a declarat într-un interviu pentru radio Europa Liberă că „există un audit foarte riguros, o monitorizare foarte riguroasă a modului de cheltuire a acestor fonduri oferite din exterior. Există o supraveghere şi un sistem foarte bun de raportare, o transparenţă cu referire la modul de cheltuire a acestor bani.”

Anual, tot mai multe fonduri europene se atrag în Republica Moldova pentru îmbunătățirea sistemului de guvernare. În anul 2006 întreaga asistenţă pentru Republica Moldova din partea UE s-a cifrat la circa 26 milioane de euro. Anul trecut, în 2012, această asistenţă s-a cifrat deja la 150 milioane de euro.

Janos Zakonyi a mai adăugat că „dacă dorim să trăim ca un european, atunci trebuie să muncim şi să gândim ca un european. Trebuie să înţelegem că există nu doar drepturi, ci şi obligaţiuni, Trebuie să înţelegem importanţa îndeplinirii angajamentelor asumate în diferite documente, acorduri, convenţii.”

Taguri: #europa#Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente