Luptăm împreună împotriva corupției parlamentarilor, judecătorilor și avocaților

Thorbjørn Jagland
Foto: Uniunea Europeană a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, dar nu se șitie dacă va câștiga în fața corupției. PC: chatcougar.com

Corupția se tot află pe agenda zilei. Grupul de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei a rugat statele europene să își consolideze forțele pentru a lupta împotriva ei.

GRECO a ajuns la concluzia că parlamentarii, judecătorii și avocații  trebuie să integreze mai bine prevenirea corupției în locurile lor de muncă de zi cu zi şi să participe activ la elaborarea codurilor de conduită exacte și transparente. Ele trebuie însoţite de mecanisme credibile de supraveghere și sancționare.
„Cazurile de corupție cu implicarea parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor au un efect dezastruos asupra încrederii publice în instituțiile democratice. Atunci când sunt depistate cazuri de corupţie cetățenii se bazează pe acești profesioniști pentru a lupta împotriva acestui flagel şi ei trebuie să fie un exemplu în acest sens. În cazul în care comportamentul corupt este tolerat în rândurile lor, efectele sale corozive se răspândesc ca o boală „, a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

„Nu doar guvernele, dar și membrii Parlamentului, și ai organelor de conducere ale judecătorilor și procurorilor trebuie să ia măsuri ferme pentru a insufla, a menține și a promova o cultură de integritate. Ei trebuie să acționeze rapid atunci când comportamentul depăşeşte limitele acceptabile „, a adaugat el.

În 2012, GRECO a lansat ultima sa rundă, a patra, pentru a evalua modul în care statele examinează,  în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii,  probleme cum ar fi conflictele de interese, declarația de avere şi interese, cadourile, lobby, transparența proceselor politice și implicarea în alte activități profesionale.

În raportul său, GRECO prezintă, de asemenea, pentru prima dată, statisticile referitoare la nivelul general de respectare a recomandărilor sale din primele două runde de evaluare de către  45 din cei de 49 membri ai săi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente