(video) Iurie Leancă la NATO: Moldova vrea să trimită trupe în Kosovo

Foto: Premierul Iurie Leancă, la sediul NATO PC. ziuaveche.ro

Republica Moldova doreşte să se transforme din consumator de securitate în furnizor de securitate, a declarat vineri la Bruxelles prim-ministrul Iurie Leancă, în urma unei întrevederi avute cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit Agerpres, șeful guvernului de la Chişinău a făcut această declaraţie, referindu-se la intenţia Republicii Moldova de a participa la operaţiunea KFOR din Kosovo. În context, Iuriea Lancă a subliniat că Republica Moldova are o bună cooperare cu NATO în mai multe domenii şi că aceasta nu este afectată de statutul de neutralitate al ţării.

‘Noi depunem eforturi pentru aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi NATO. Acest lucru nu contravine statutului de neutralitate stipulat în Constituţia noastră. Alianţa Nord-Atlantică are o experienţă largă de cooperare cu ţările neutre şi non-membre NATO, care va fi utilă şi Republicii Moldova’, a declarat Iurie Leancă. El l-a invitat pe secretarul general NATO să întreprindă o vizită în Republica Moldova.

‘Republica Moldova este un partener de valoare pentru NATO şi prezenţa d-voastră aici este un semnal bun pentru continuarea parteneriatului nostru’, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

El a îndemnat autorităţile de la Chişinău să continue reformele iniţiate şi a salutat eforturile Republicii Moldova în vederea apropierii de UE.

Secretarul General al NATO a salutat totodată intenţia Republicii Moldova de a participa la operaţiunea KFOR din Kosovo, sub mandatul Naţiunilor Unite.

Rasmussen s-a referit şi la statutul de neutralitate a Republicii Moldova, menţionând că NATO are relaţii excelente cu mai multe state neutre şi că nu există contradicţii între aceste parteneriate şi neutralitate.

Anders Fogh Rasmussen a mai declarat că, deşi nu este implicată, Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte cu atenţie negocierile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, pronunţându-se pentru identificarea unei soluţii de reglementare paşnică a conflictului.

Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este stat neutru, care nu poate face parte din organizaţiile militare şi care nu permite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente