BAC 2013: Cît ne costă trișatul la bacalaureat

Foto: Elevii recurg la diverse metode pentru a inspira la examene PC 999.md

Metodele de a trişa folosite de elevi sunt din ce în ce mai ingenioase şi cu un pas înaintea măsurilor luate de mai-marii Ministerului Educaţiei pentru a stopa copiatul la examene.

Cu toate că profesorii, ca jandarmii, stau permanent cu ochii pe elevi ca să se asigure că aceştia nu dețin nici o sursă de inspirație pentru rezolvarea subiectelor, iar absolvenții la rîndul lor semnează o declarație prin care confirmă că nu deţin asupra lor materiale interzise ce i-ar favoriza în sălile de examene, elevii dau dovadă de multă ingeniozitate la copiere. Aceștia sunt dotați cu sisteme invizibile din cele mai sofisticate cărora le fac față doar aparatele de bruiaj, care nu sunt instalate în toate centrele de bacalaureat.

În zilele noastre, copiatul a ajuns să fie ridicat de la statutul de simplă tehnică de supravieţuire în şcoală la o adevărată artă în perioada examenelor. Pe tot mai multe site-uri sunt postate anunţuri de genul: „Avem în vânzare cele mai inovatoare metode de copiat! Vindem: Handsfree invizibil cu colier şi cască fără fir pe timpan, handsfree invizibil prin bluetooth cu cască fără fir pe timpan, nanocăşti şi microcăşti fără fire de mărimea unui bob de mazăre. Activăm pe piața internă de 3 ani !!!”.

Prețul dispozitivelor variază. În cazul microcăștilor acesta variază de la 399 la 599 lei, iar în cazul nasturelui cu microcameră video prețul este de 220 euro.

Nasture cu microcameră. Prețul ajunge la 200 euro PC: 999.md Dispozitiv cu microcască, prețul de la 399 la 599 lei. PC: 999.md

Acești bișnițari nu uită să înștiințeze că „este responsabilitatea clientului să se asigure că au dreptul legal de a folosi aceste produse. După cumpărare, clientul devine în întregime responsabil pentru orice probleme juridice care pot să apară ca urmare a utilizării acestor produse”, se arată într-un anunț.

Dispozitivile în cauză fac și victime. Potrivit protv.md, o elevă din Chișinău a ajuns pe masa de operație, pentru că nu-și mai putea scoate microcasca. Adolescenta a fost internată la Spitalul Republican cu timpanul spart. Aceasta riscă să nu mai audă cu o ureche.

Reamintim că Ministrul Educației a decis să instaleze în toate cele 103 centre de BAC camere video în sălile de examene în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei de la BAC. Pentru cele 1.200 de camere necesare care supravegază cca 28 000 de elevi, Ministerul Educaţiei a plătit 7,3 milioane de lei. În total, de la începutul sesiunii 354 elevi au fost acuzați de fraudarea examenului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente