BAC 2013: Nu am copiat, dar îmi pare rău că unii au copiat și vor avea note mari

Foto: Astăzi elevii au dat primul test de maturitate PC adevarul.ro

Vineri, 7 iunie, 27.719 elevii din clasa a XII-a, au susținut examenul la limba de instruire – Limba și literatura română și Limba și Literatura rusă în cazul absolvenților alolingvi. Cîțiva elevi și-au împărtășit experiența de susținere a examnului.

În toate cele 103 centre de BAC, au fost instalate camere video în sălile de examene în scopul prevenirii şi combaterii copiatului de la BAC. Cu toate acestea din cei cca. 28 de mii de candidați, 139 de elevi  au avut tentative de fraudare în 49 de centre de BAC, conform datelor preliminare.

Pe un forum cîțiva elevi și-au împărtășit experința de susținere a primul examen la limba de instruire, susținut vineri, 7 iunie.

Cît de dificil a fost examenul la limba și literatura română?

Utilizator 1 – (mediu) subiectul II era cam greu.
Utilizator 3 – Subiectul II era cam greu …” – dar și mie mi s-a părut tema eseului cam nu prea.
Utilizator 4 – E voluminoasă lucrare foarte… ne-au amagit total.  Au spus că testul va fi simplu, dar nu a fost deloc simplu … Dacă aș fi avut încă vreo 40 min, scriam subiectul 2 cumsecade… dar așa, am lăsat o pagină goală , din cauza că nu mi-a ajuns timp.
Utilizator 5 – În rest foarte ușoară, am început pe la 9:45 și am finisat pe la 11:15!
Utilizator 6 – Simplu dar voluminos.
Utilizator 7 – Nu știu cum vouă, dar nu mi s-a părut cine știe ce, prosta ca nu am dovedit să scriu tot … De fapt poate trebuia să scoată vre-un item mai voluminos, ca să nu pierdem timpu pe el.
Utilizator 8 – Dacă sincer îmi era tare frică…am intrat in cabinet(sala de sport)…și imi imaginam că sunt la educația fizică, am scris parcă binișor… De camerele nici un stres, oricum era un pic de frică (nu eram sigur în cunoștințele pe care le am) îns totul a fost ok
Utilizator 9 – Nimic complicat, material mediu. Cam rău cu copiatul.
Utilizator 10 – Lucrarea a fost mai dificilă ca pretestarea, deși ne-au promis că va fi simplificată.
Utilizator 11 – Nu s-a luat în calcul și faptul că elevilor le-ar trebui să li se acorde timp și pentru meditare, reflectare, pătrundere în mesajul poeziei și generarea ideilor pentru eseu… La matematica faci totul automat, dar nu și la română… 4 ore cred că era să fie perfect… Așa aș fi scris în voie (fără frica persistentă că n-o să-mi ajungă timp) și aș fi reușit (probabil) să percep mesajul poeziei…

Ați putut copia ?

Utilizator 1 – Azi la BAC nu am copiat, dar îmi pare rău că unii au copiat și vor avea note mari în comparație cu cei care au scris singuri și cinstit.
Utilizatorul 2 – Am scris tot ce am știut eu, au fost și din ăia care au încercat să copieze, dar au fost trimiși afară, parcă te simți altfel atunci când știi că aproape toți au fost în condiții egale, sigur că eu fost și din ăia care au copiat, dar mai puțini ca în anii trecuți.
Utilizator 3 – De copiat n-am putut copia, dar nici nu prea aveam ce și cu atât mai mult de unde…
Utilizator 4 – Pe lângă toate, mai erau și aparate de bruiaj la noi (cei mai „norocoși” din toți)… și asistenți cu ochii in patru.

Cum va-ți simțit în prezența camerelor ?

Utilizator 1 – Camerele nu m-au stresat, nu aveam nici timp să mă gândesc la ele deoarece puțin timp am avut să gândesc, să formulez , dacă mai aveam o oră reușeam mai mult.
Utilizator 5 – Cu toate că alții erau întratât de aroganți încât fluturau cu mobilul în fața camerei.

A utilizat cineva în timpul examenului telefonul mobil  ?

Utilizator 6 – La noi la o fata cu taman 3 minute înainte de a da lucrare, îi sunase telefonu și deodată fraudată. La un baiat tot în timpul examenului i-a sunat telefonul. Eu nu înțeleg cum să-ți iei telefon și încă să nu-l pui la silențions.
Utilizator 7 – De azi m-am convis că băieți asta nu-i de glumit, bine ca am lăsat telefonul acasă și am scris cu puterile mele, te simți cu mult mai liber…
Utilizator 8 – Stătea unu lângă mine și vorbea, dar nu l-a observat nimeni.
Utilizator 2 – Da, în sala unde am dat eu, la un băiat i-a ieșit întâmplător firul de la mob și s-a auzit cum îi dicta, în final l-o dat afară.
Utilizator 9 – Dar la mine din sală 2-3 persoane au folosit căști și nu au fost scoși afară. Cineva chiar a primit 2 sms și s-a auzit tare, însă observatorii nici o reacție nu au avut.

Marți, 11 iunie curent, absolvenții liceului urmează să  susţină proba la limba străină.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente