BAC 2013: Bilanțul zilei de 7 iunie – 139 de elevi au încercat să fraudeze examenul

Foto: Viceministrul Educației, Igor Grosu PC: facebook.com/Ministerul-Educației-al-Republicii-Moldova

Informații preliminare: 139 elevi din 49 centre de BAC au întreprins tentative de a copia, la examenul de BAC la limba de instruire, a comunicat viceministrul Educaţiei, Ion Grosu, în cadrul unui briefing susținut la ora 17.00.

La examenul de astăzi au participat circa 28 mii de candidaţi în toate cele 103 de centre de BAC. „Experienţa ne-a arătat că decizia de a instala camere video a fost una justificată și că sistemul de asigurare a corectitudinii examenului funcționează, în ciuda tuturor tentativelor de fraudare, în beneficiul elevilor care s-au comportat corect. Datele preliminare arată că din cei 28 de mii de candidați, doar 139 au avut tentative de fraudare în 49 de centre de BAC. Chiar dacă subiectele au fost transmise din centrele de examen spre exterior, numai un număr nesimnificativ de candidați au încercat să fraudeze examenul. Elevii au fost identificați și sancționați. Toate măsurile întreprinse de Ministerul Educaţiei sînt dedicate realizării unei juste ierarhii a valorilor, recompensării muncii şi performanţei, şi sancţionării fraudei şi necinstei”, a comunicat viceministrul în cadrul briefingului susținut.

Detalii despre metodele de fraudare a examenului, de către elevii sancționați nu au fost oferite, oficialul a menționat doar că toate cazurile vor fi investigate.

Cu mai multe detalii despre examenul de bacalaureat susținut astăzi de elevii din clasele a XII a, viceministru a promis că va revine marți.

Conform Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, elevii acuzați de copiere și inspirare din surse străine își vor putea lua revanșa doar la anul viitor.

Reamintim că la o oră de la începerea examnului la limba de instruire acesta a apărut pe internet.

Ministrul Educației a decis să instaleze în acest an în toate cele 103 centre de BAC camere video în sălile de examene în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei de la BAC. Pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei a plătit 7,3 milioane de lei. În total, se vor cheltui 13 milioane de lei, acesta fiind cel mai scump bacalaureat de până acum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente